Valgulisandite poolt ja vastu 02 Jaan

Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Tavaliste treenijate jaoks on valgulisandite tarbimine täiesti ebavajalik, kuigi mõne jaoks võib see tunduda kui mugav vahepala. Kuid igapäevastele treenijatele võib nii täiendavat valku kui ka süsivesikuid väga vaja olla, et lihased saaksid täielikult taastuda.

Kasutajad, kes tarbivad valgulisandeid, on põhjendanud seda mugavusega, sooviga kiiremini lihaseid suuremaks saada, kiiremaks taastumiseks. Valgulisandite peamiseks kasutajagrupiks on senini siiski tipptasemel treenijad, kuid üha suureneb harrastajate osakaal, kes tarbivad neid mugava vahepalana.

Kulturistide hulgas on valgujoogid juba ammu levinud, sest valk aitab taastada muskleid, mis raske treeningu käigus võivad olla kannatada saanud. Harrastajad on seni kasutanud rohkem spordijooke, mis sisaldavad kiireid süsivesikuid suhkru näol ning lisaks ka kofeiini ning vahel ka tauriini. Kuigi senini on jõutreeningu harrastajad keskndunud valgule ja vastupidavusaladega tegelejad süsivesikutele, oleks kõige parem just kombinatsioon neist mõlemast. Kui treenida iga päev, ei suuda keha vajalikku energiakogust salvestada, kui ta ei saa toidust piisavalt süsivesikuid ja valke. Aga kõiki taastumisjooke peab tarvitama kohe pärast treeningut, et saavutada parimat efekti.

Uppsala ülikooli dietist Agneta Andersson peab taastusjookide eeliseks seda, et nad on kontsentraadid ning praktilised, sest omastatav kogus on sobiv. Kuid sama hea on ka klaas piima ning võileib pärast treeningut. Harrastussportlastele on Anderssoni arvates valgulisandite tarbimine ebavajalik kulu, sest kui ei treenita iga päev, suudavad lihased ise taastuda. Kui keha saab rohkem valku kui vajalik, hakkab ta kasutama seda energiana, mitte lihaste taastamiseks, ning siis väljub kallis valgupreparaat lihtsalt jääkainetena kehast.

Raske treeningu järel väheneb keha glükogeenivaru ehk lihastesse ja maksa talletatud süsivesikud. Kehal kulub umbes ööpäev lihastes leiduva glükogeeni taastamiseks ning selleks on vaja piisavalt süsivesikuid. Lisaks vajavad lihased ehitusmaterjalina valku. Enamik valgulisandeid sisaldavad vadakuvalku, piimavalku, kus on olemas kõik eluks vajalikud aminohapped. Taimsed alternatiivid sisaldavad sojavalku, mida nii efektiivseks ei peeta. Valgulisand on kahjulik inimestele, kel on probleeme neerudega.

Allikas: unt.se

loe ja kommenteeri