Vali sügisel õige toit 17 Okt

Pimeda aja saabudes muutuvad paljud väsinuks ning loiuks, mistõttu on eriti oluline süüa tervislikult, et keha saaks vajalikku energiat. Siit mõned soovitused rõõmsama ja energilisema sügise veetmiseks.

Stabiilne veresuhkuru tase

Kui veresuhkru taset kehas hoida ühtlasena, ei jää sa tööpostile magama. Selleks söö tervislikke vahepalasid: näiteks peotäis mandleid või mõni puuvili pärastlõunal maiustuse asemel. Tarbi lõunsöögiks aeglaseid süsivesikuid, nagu ube või läätsi sisaldavad toidud või näkileib, sest need aitavad veresuhkru taseme pikaajaliselt ühtlase hoida. Valgest jahust toodetest, pastast ja suhkrust on soovitatav eemale hoida.

Tao rauda

Rauavaegus on küllaltki levinud vaegus. Tänapäeval on ligi 40 protsendil murdeeas tüdrukutest ning 30-35 protsendil fertiilses eas naistest rauapuudus. Rauda on vaja hapniku transportimiseks kopsudest keha kudedesse ning seepärast võib rauapuudus tekitada väsimust. Maks, verivorst, verikäkk ning veiseliha sisaldavad suures koguses rauda; lisaks spinat, spargelkapsas ja oad.

Ahmi tsitruselisi

Tsitruselised sisaldavad suures koguses C-vitamiini, mis aitab organismil rauda omastada. Kasulik oleks pärast sööki näiteks üks klementiin suhu pista. C-vitamiini rikkad on veel punane paprika ning kapsas, sobides seepärast suurepäraselt rauarikaste toitudega tarbimiseks.

Nosi marju

Tervisekauplustes on müügil igasuguseid imporditud „supermarju“ nagu goji ja acai, kuid kodumaised marjad sisaldavad samuti rohkelt kasulikke aineid ja energiat, olles samas palju soodsamad. Mustikad, kibuvits, mustsõstrad, jõhvikad, vaarikad - need kõik on pilgeni täis antioksüdante ning vitamiine.

Tuju heaks tumeda shokolaadiga

Kui sööd tumedat shokolaadi, mille kakaosisaldus on vähemalt 70 protsenti, tõstad keha heaoluhormooni ehk seratoniini taset. Tänu tumeda shokolaadi mõrkjale maitsele on süües lihtsam väiksema kogusega piirduda.


http://www.alltommat.se/