Vana hea taldrikumudel 13 Dets

Tänapäevaste dieetide kõrval võib taldrikumudel tunduda igava ning iganenud meetodina. Tegelikult ei ole taldrikumudel dieet, vaid hoopis elustiil, mille järgimine tervisele väga kasulik on.

Taldrikumudel jaotab meie taldriku tinglikult kolmeks:

Esimese osa moodustavad kartul, pasta, riis, teravili ja leib, eelistama peaks täisteravariante. Täida 1/3 taldrikust nimetatud toiduainetega. Inimesed, kelle organism kulutab füüsilise aktiivsuse tõttu palju energiat, võivad loetletud ainete osakaalu veelgi suurendada. Need, kes soovivad kaalust alla võtta, võivad koguseid omakorda vähendada.

Teine osa koosneb köögiviljadest, juurviljadest ja puuviljadest, mis peaksid taldrikust samuti ühe kolmandiku hõivama. Ülekaalulised inimesed võivad aga kuni poole taldrikust roheliste viljadega katta.

Viimane osa on mõeldud lihale, kalale, munale või kaunviljadele. Siia hulka mahuvad ka kastmed.

Taldrikumudel näitab üksnes osadevahelisi proportsioone. Olenemata sellest, kas sööd vähem või rohkem, peaksid proportsioonid jääma samaks. Taldrikumudel ei kirjuta ette toidu kogust, sest see peaks lähtuma iga inimese individuaalsest energiavajadusest.

Tavaliselt kritiseeritakse taldrikumudelit, kuna süsivesikute osakaal selles on liiga suur. Ühe grammi kohta täidavad süsivesikud valkudega võrreldes vähem kõhtu, kuid valkude osakaal taldrikumudelis on minimaalne. Siinkohal ei tohi unustada, et valk ei ole üksnes liha, kala, muna ning kaunviljad, vaid ka leib, pasta ja teraviljad sisaldavad valke. Samas on valgupuudus Lääne-Euroopas harvaesinev probleem, mille riskigruppi kuuluvad eelkõige vanurid.

Tuntud väärarusaama kohaselt toetab taldrikumudel eelkõige kiirete süsivesikute ning mõttetute kalorite omandamist, s.o toitainete, mis annavad küll energiat, kuid ei sisalda vitamiine ja mineraale. Oluline on meeles pidada, et saia ei ole võimalik võrrelda täisteraleivaga ning valget riisi metsiku riisiga. Põhjamaa spetsialistide toitumisnõuanded soovitavad tarbida süsivesikutena täisteratooteid ning toovad samas välja, et inimesed, kes soovivad kaalus alla võtta, peaksid vähendama tärkliserikaste toiduainete söömist.

Aktiivsete inimeste puhul, kes tegelevad vastupidavustreeninguga, on taldrikumudel kõige paremaks toitumiskavaks, aidates planeerida toidugruppide jaotuvust portsjonites.

Kui soovid parandada oma tervist, sobib taldrikumudel sulle samuti suurepäraselt, lisaks on mudel ka rahakoti- ning keskkonnasõbralik, sest taimne toit on keskkonnale vähem koormav kui lihatootmine. Vähendades lihatoitude osakaalu oma menüüs, vähendad ühtlasi jämesoolevähi tekkimise riski. Ainuke asi, millele taldrikumudelis tuleks rohkem tähelepanu pöörata, on kasulikud rasvad, õlid, pähklid ning seemned.

Taldrikumudeli järgmine igapäevases toitumises muudab tervise tugevdamise lihtsamaks.

Allikas: http://jogg.se

loe ja kommenteeri