Veresooni puhastav toit 18 Sep

Veresoontele mõjub hästi treening, kuid nende tervise ja elastsuse seisukohalt on väga oluline ka söödav toit. Järgnevalt mainitud toiduained puhastavad veresooni ning aitavad kaasa südame-veresoonkonna haiguste vähenemisele.

Versoonte ülesanne on transportida hapnikku ning toitu keha organitesse. Selleks, et kõik toimiks hästi, peavad veresooned olema tugevad ning lupjumata. Lupjunud veresooned põhjustavad kõrget vererõhku, trombe ning insulti või infarkti. Korralikult toitudes ja treenides on võimalik veresoonte ummistumist vältida. Siit sulle nimekiri toitudest, mida peaksid tarbima regulaarselt, et avaldada oma veresoontele parimat mõju:

  • Avokaado – Mehhikos tehtud uuring näitas, et avokaado suutis langetada kolesteroolitaset keskmiselt 17 protsenti. Kusjuures hea kolesterooli tase tõusis halva kolesterooli arvelt. Katsealused pidid nende tulemuste saavutamiseks sööma avokaadot iga päev.
  • Kurgirohi – põletikuvastane efekt vähendab veresoonte lupjumist. Regulaarse kurgirohu tarbimisega on võimalik vähendada rasvade talletamist veresoontes 26 protsenti.
  • Kaerahelbed – hiirte peal läbi viidud uuring näitas, et kaerahelbed langetavad kolesteroolitaset ning põletikku veres. Rasvarikast toitu söönud hiirte, kellele anti lisaks kaerahelbeid, veri sisaldab 40 protsenti vähem kolesterooli.
  • Brokoli – sisaldab K-vitamiini, mis aitab eemaldada veresoontest üleliigse kaltsiumi. Lisaks sisaldab palju kiudaineid, mis vähendavad vererõhku ning halva kolesterooli taset. Brokoli sisaldab ka foolhapet, millel on veresoontele raviv mõju.
  • Oliiviõli – 2011. aastal tehtud uuring näitas, et vanematel inimestel, kes tarvitavad regulaarselt oliiviõli, on 41 protsenti väiksem insuldirisk.
  • Punapeet – puhastab verd ning sisaldab metioniini nimelist ainet, mis langetab kolesteroolinäitajaid ning viib kehast välja jääkaineid.
  • Pähklid – need, kes tarbivad pähkleid igapäevaselt, vähendavad südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Selle põhjuseks on pähklites leiduv tervislik monoküllastamata rasvhape, kiudained, E-vitamiin, lisaks looduslik omega-3 rasvhape. Eelista naturaalseid, magustamata ja soolata pähkleid.
  • Granaatõun – sisaldab fütokemikaale, mis kaitsevad veresooni limaskesta kahjustuste eest. Granaatõuna mahl stimuleerib keha lämmastikoksiidi tootmist. See aitab muuta veresoonte seinad elastseks ja liikuvaks. Granaatõun aitab peatada ka kõrge kolesterooli tekitatud kahjustusi, langetada vererõhku ning takistab veresoonte lupjumist
  • Apelsinimahl – 100% naturaalne apelsinimahl aitab vererõhuprobleemide vastu ning parandab veresoonte tööd. Apelsinid sisaldavad hesperidriini, mis aitab langetada vererõhku, stabiliseerib veresuhkru taset ning kaitseb põletiku eest. Söö apelsine tervena - nii saad viljaliha ümbritsevalt valgelt nahalt pektiini, mis aitab reguleerida kolesterooli.
  • Spiruliina – igapäevane 4 500 mg spirulina tarbimine aitab kehal normaliseerida vererõhku, lõdvestada veresooni ning vähendada halva kolesterooli taset 10 protsenti, tõstes samas hea kolesterooli taset 15 protsenti.
  • Kaneel – teelusikatäis kaneeli päevas vähendab rasva hulka veres, takistab arterite lupjumist ning vähendab kolesterooli taset kuni 26 protsenti.
  • Kohvi – tarbides 2-4 tassi kohvi päevas, vähendad südamehaiguste riski 20 protsenti
  • Arbuus – sisaldab aminohappeid, mis langetavad vererõhku ja aitavad veresoontel lõdvestuda, mistõttu need laienevad.
  • Spinat – sisaldab foolhapet ja kaaliumi, mis on kasulikud südamele ja reguleerivad vererõhku. Söö päevas üks portsjon spinatit või mõnda teist tumerohelise värvitooniga köögivilja.

Veresoontele mõjuvad kahjulikult:

  1. Suitsetamine
  2. Halva kolesterooli kõrge tase veres
  3. Kõrge vererõhk
  4. Vähene liikumine
  5. Ülekaal

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri