Vähenda vähiriski õigesti grillides 26 Jul

Suvi, värske grillitud liha lõhn. Grillitud liha täidab hästi kõhtu, kuid võib sisaldada ka vähki tekitavat ainet. Soovitav on grillimise puhul oodata kuni leegid on vaibunud. Grillsuits sarnaneb oma olemuselt vingugaasile, st selle sissehingamist on soovitav vältida.

Kui liha astub soojusega kontakti, tekivad uued ühendid ning ained, mida grillija sisse hingab ning mis süües organismi satuvad. Mõned nendest ainetest, mida kutsutakse ka polüaromaatseteks süsivesinikeks ehk PAH-ideks, kutsuvad esile vähki nagu näiteks bensapüreen. Kui grillida valesti, on nende ainete tase lihas kõrge. Vale on panna liha grillile, kui seal on veel leek üleval. Leekides tekib palju PAH-aineid, mis jäävad grillitava toote pinnale. Seepärast on oluline jälgida, et marinaadi ega toitu ei kukuks sütele, sest see tekitab uusi leeke.

Rootsi Toiduaineameti poolt avaldatud raport põhineb liha ja grillvorstide analüüsil, mis võeti 29 inimese grillitud lihatoodetelt. Testi käigus kasutati grillkuplit grillsüsiga, kuppelgrilli brikettidega, avatud söegrilli, gaasigrilli ning avatud gaasigrilli. Tulemus näitas, et kui oodati leekide sumbumiseni ning jälgiti, et rasva ei tilguks, olid sõltumata valitud grillist kahjulike ainete tasemed madalad. Kui asetada toit otse leekidele, suurenes koheselt ka toidus leiduvate PAH-ainete hulk.

Grillimisel

  • Oota kuni leegid on sumbunud ning alles on üksnes söed - see aitab vähendada vähki tekitavate PAH-ainete hulka.
  • Toitu grillile pannes jälgi, et toit ega vedelik ei tilguks sütele, sest see võib põhjustada leekide ja suitsu teket.
  • Ära pintselda valmis grillitud liha pakendisse jäänud marinaadiga üle, sest see võib sisaldada lihas leiduvaid baktereid.
  • Söö mitmekesiselt, ära grilli kogu aeg sama tüüpi toitu.
  • Ole ettevatlik ka grillimise juures, et sa ennast ei põletaks. Igal aastal pöördub arsti vastuvõtule sadu inimesi, kes on end põletanud sütele puhudes, tulisest restist kinni võttes või tulistele sütele astudes.
  • Lõikehaavu on tekkinud liha grillvardalt tõmmates ning metallist grilli puhastedes.
  • Elektrigrilli kasutamisel tuleb olla ettevaatlik ja lähtuda elektriga ümberkäimise reeglitest. Paljud inimesed on ka oma elektrigrillilt löögi saanud.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri