TÕESTATUD: või ja juustu söömine südamerabanduse riski ei tõsta (1) 12 Jun

UURIMUS: See on suurepärane teade juustu ja või sõpradele ning teadlased jõudsid selle tulemuseni tänu tuhandele keskealisele vabatahtlikule, kes sõid rohkem kui pool kilo juustu, ei kannatanud suurenenud südamevaeguste all.

Kui seni usuti, et piimatoodetes sisalduv küllastunud rasv võib kasvatada südamerabanduste riski, siis uus uuring väidab, et piimatooted sisaldavad ühtlasi toitaineid, mis neutraliseerivad kahjulikke mõjusid. Uuringu korraldanud Rhode Island’il asuva Browni ülikooli teadur Stella Aslibekyan sõnul on piim ja juust keerulised produktid. “Võrdlesime piimatooteid esmalt tervikuna ning seejärel lahutasime nad koostisosadeks, võrreldes toodetes sisalduvaid aineid (s.h rasvaineid), saamaks aimu, kas südamerabanduse juttudel on alust. Ent väide ei leidnud kinnitust,“ tõdes Aslibekyan.

Märkimist väärib siinkohal fakt, et hoolimata positiivsest tulemusest ei ole küllastunud rasvad iseenesest ohutud. Kuid koos piimatoodetes sisalduvate teiste toitainetega nagu kaltsium, D-vitamiin ja kaalium, tekitavad nad organismis omamoodi kaitse, näiteks südamehaiguste vastu. Toitumist, ainevahetust ning südame- ja veresoonkonna haigusi käsitlevas ajakirjas avaldatud uurimustöös vaadeldi seekord mehi (3630 osalejat Costa Rical).

Uuringu tulemustest selgus, et südamerabanduste puhul ei mänginud tarbitud piimatoodete kogus mingit rolli. Isegi need inimesed, kes tarbisid päevas ligi pool kilo piimatooteid, ei kannatanud seepärast südamevaeguste käes. Uurimuses osalenute puhul jälgiti mh ka nende eluviisi ja mõnuainete (suitsetamine, alkohol), kuid statistilisi näitajaid need ei mõjutanud.

Kokkuvõtvalt tõdes dr. Baylin: „Meie sõnum on lihtne: toitude hindamisel on tähtis näha tervikpilti, mitte keskenduda üksikutele koostisosadele.“

Allikas: dailymail.co.uk

loe ja kommenteeri