7 peamist väsimuse põhjust 15 Jul

Kas tunned end väsinuna isegi siis, kui ärkamisest on möödas mitu tundi? Tunned end kogu päeva väsinuna? Siit sulle 7 tavalisemat väsimuse põhjust ühes viisidega, kuidas taas ärksamaks muutuda.

Kui väsimus ei taha kuidagi taanduda, muudab see elu raskeks. Sellisel juhul on vaja selgitada välja väsimuse põhjus, sest sageli piisab väikesest elumuutusest, et olla taas ärksam. Pane kirja, kui väsinuna end tunned kolme nädala jooksul, kui oled:

  • maganud rohkem
  • olnud vähem stressis
  • söönud vähem kiireid süsivesikuid
  • joonud rohkem vett
  • vähendanud tunduvalt alkoholi ja kofeiini sisaldavate jookide tarbimist

Kas väsimusprobleem püsib? Siis võib väsimuse põhjuseks olla üks järgnevatest asjaoludest:

1. Uneapnoe

Iga teine naine puutub öö jooksul kokku hingamisseisakuga. Uneapnoe riski suurendab ülekaal. Rootsis tehtud uuring näitas, et 19 protsenti ülekaalulistest inimestest  kannatab uneapnoe all, normaalkaaluliste puhul küündib see näitaja vaid 0,1 protsendini. Haigestumisriski aitab vähendada kaalu langetamine, suitsetamisest loobumine ning alkoholitarbimise minimeerimine.

2. Rauapuudus

Keskendusmiraskused, meeleolukõikumised, halb mälu, jumetu nahk ning pidev väsimus. Need on rauapuuduse tavalisemad sümptomid. Naisi, kes enese teadmata selle all kannatavad, on palju. Lihtne vereproov annab kahtlustele vastuse.

3. Depressioon

Aastaaegadest sõltuv meeleoluhäire on seotud melatoniini ning seratoniini tootmise vähenemisega pimedatel aastaaegadel. Abiks on võimalikult rohke päevavalguse käes viibimine.

4. Vitamiinipuudus

Sööd liiga vähe liha? Sul on vererohke menstruatsioon või seedeprobleemid? Sellisel juhul võib olla tegu vitamiini B12 puudusega. Analüüsi oma toitumist, tarbi loomseid valke ning piimatooteid. Vereproov näitab ka seda, kas sul on B12 vitamiini puudus. Väsimust võib põhjustada ka D-vitamiini vähesus, seda eriti päikesevaestel kuudel.

5. Krooniline väsimus

Mõned eksperdid leiavad, et krooniline väsimus on füüsiline haigus, teised, et sellel on psühholoogilsed põhjused. Haigus võib olla põhjustatud ka immuunsüsteemi häiretest või viirusest. Pikaajaline haiguslik väsimus, halvenenud lühimälu, kurguvalu, valusad lümfisõlmed, liigesevalu, lihasvalu või üldine haige enesetunne pingutuse järel tähendab, et peaksid pöörduma arsti poole.

6. Diabeet

Tunned sageli janu, käid palju pissil ning võtad kaalus juurde või alla? See võib olla diabeet, mis on ühtlasi väsimuse põhjuseks.

7. Kilpnäärmehäired

Stress ja hormonaalsed muutused võivad tekitada kilpnäärmehäireid. Oled väsinud, sul on meeleolulangus, külmetud kergesti, esineb südamekloppimist või peavalusid - need kõik võivad olla kilpnäärme põhjustatud. Kilpnäärme alatalitlus on levinum naiste hulgas.

Allikas: http://mabra.com

 

loe ja kommenteeri