Aktiivsed pered = terved lapsed 03 Mär

Me kõik soovime, et meie lapsed oleksid terved ja õnnelikud ning püüame anda neile eluks parima lähtepositsiooni. See on võimalik, kui aitame neil langetada parimaid otsuseid, sealhulgas ka menüü ja kehalise tegevuse osas. Lapsepõlves omandatud tervislikud harjumused ei määra nende kehakaalu ja tervislikku seisundit mitte ainult siis ja seal, vaid ka hilisemas elus. Lisaks aitavad need eemale hoida erinevaid haiguseid, muuhulgas südamehaigust ja diabeeti.

Suurenenud kehakaal on krooniline ja kasvav suund maailmas. Ülekaalulisus või rasvumine on tõsine probleem - tänasel päeval kannatab selle all üle 20% kõigist USA lastest, mistõttu ohustavad südamehaigus ja diabeet neid rohkem kui iial varem. Laste puhul võivad üle-, kuid ka alakaalulisuse põhjused olla nii sotsiaalset kui ka psühholoogilist laadi - sellistel lastel on sageli madalam enesehinnang ning nad võivad sattuda kiusamise ohvriks.

Uurimuste väitel on kasvavate laste hea tervise aluseks vähemalt 60 minutit mõõdukat või tugevat treeningut päevas ning vähem kui kokku kaks tundi internetis surfamist, teleri vaatamist või arvutimängude mängimist. Teadaolevalt võivad lastel, kelle tuba sisustab muu hulgas ka ekraan (teler, arvuti, video), suurema tõenäosusega areneda kaaluprobleemid kui neil, kelle toas telerit ei ole.

Pere üldise elustiili näite najal toimib laste aktiivseks kasvatamine kõige tõhusamalt. See tähendab, et mitte ainult vanemad, vaid ka vanavanemad ja hoidjad soodustavad ning aitavad kaasa tervislikule toitumisele, kehalisele tegevusele ja tervislikule kehakaalule. Tänased väikesed, kuid järjekindlad muutused võivad hilisemas elus end kuhjaga ära tasuda.

Teist võib saada aktiivne inimene! Iga päev kogu perega aktiivne olla on raske, kuid püüdke koostegemisteks aega leida - alustage näiteks mõne päevaga nädalas. Minge parki ja võtke kaasa pall või tuulelohe, sõitke linnast välja - kohtadesse, kus lapsed saaksid joosta, kõndida, mängida ja iseenda jaoks maailma avastada. Ka ujumine - kas siis basseinis, järves, jões või mererannas - on tegevus, mis hoiab lapsi vormis ja pakub neile lõbu ning mõjub samamoodi hästi ka Teie enda aktiivsustasemele.

Õues mängimine on enamasti aktiivne tegevus ning lapsed on sageli motiveeritumad, kui õues ootab ka mõni sõber. Õhutage neid õues mängima ja mänge välja mõtlema (korraldama näiteks miniolümpiat) või tegelema spordialadega nagu korvpall ja jalgpall. Kasu tõuseb ka lihtsalt palli tagumisest, lendava taldriku lennutamisest, jooksmisest või jalgrattasõidust.

Mõnedele lastele sobib paremini organiseeritud kehaline tegevus. Laske neil proovida erinevaid spordialasid ja tegevusi, et nad leiaksid selle, mis neile enim rõõmu valmistab. Kohalikud spordi- ja noorteklubid, tantsu- ja draamagrupid pakuvad lisaks aktiivsele tegevusele suurepärast võimalust lastele sõpradega kohtuda ja omavahel suhelda.

Vihmaste ilmadega võite korraldada aardejahi, või laske see suurematel lastel ette valmistada. Las peidavad aarde ja kirjutavad vihjed, kuidas seda leida - Teie osaks on julgustada lapsi kasutama oma kujutlusvõimet ja loomingulisust. Või katsetage asjade otsimise mängu, mida saab mängida nii meeskondadega kui ka üksi või kahekesi. Andke lastele nimekiri asjadest, mis tuleb ruumist üles leida - ideed on lõputud - pallid, paelad, nukud, pliiatsid, hambaharjad, jne. Siis on veel interaktiivsed, palju energiat nõudvad videomängud, mis kehutavad tantsima, hüppama, kohapeal jooksma - need võimaldavad suurepäraselt igavust peletada ning pulbitsevat energiat kasvõi osaliselt rakendada. Lastele tegevust otsides pidage alati silmas, et see oleks lõbus ja mänguline. Püüdke mõnda siintoodud nõuannet ära kasutada ning nautige perega koostegutsemist.

Miks aktiivne tegevus? Sest regulaarne treening:

  • soodustab head tervist kasvu- ja arenguperioodil,
  • soodustab paremat südame tervist,
  • kasvatab tugevad luud ja lihased,
  • parandab tasakaalu ning arendab koordinatsioonivõimet,
  • säilitab ja arendab painduvust,
  • aitab saavutada ja säilitada tervislikku kehakaalu,
  • parandab vormi,
  • aitab lõõgastuda,
  • parandab rühti,
  • võimaldab leida uusi sõpru,
  • parandab enesehinnangut,
  • parandab keskendumisvõimet koolis.
loe ja kommenteeri