Apelsin päevas kaitseb naisi insuldi eest 26 Apr

Apelsinides, greipides ja teistes tsitruselistes leiduvad ühendid võivad vähendada insuldiohtu naiste seas.

Naistel, kelle menüü sisaldab palju flavoone, on isheemilise insuldi oht vähenenud 19% võrra. Sellisele järeldusele jõudsid Norwichis asuva East Anglia ülikooli teadlased.

Flavoon on üks kümnest flavonoidide alaliigist. Flavonoidid on vees lahustuvad lipofiilsed looduslikud fenoolühendid. Enamik flavonoide kutsuvad esile taimede pigmenteerumist. Head flavonoidide allikad on tsitruselised, marjad, sibul, roheline tee, punane vein ja tume šokolaad.

Uurimust, milles osales 70 000 naist, viidi läbi kokku 14 aastat. Naiste toitumist puudutavaid andmeid analüüsiti iga nelja aasta järel, kusjuures erilise tähelepanu all oli see, milliseid puu- ja aedvilju uurimuses osalenud naised tarbisid.

Hiljuti tõestati, et flavonoidide tarbimine aitab suurepäraselt kaasa südamehaiguste ja insuldi ennetamisele, kuid brittide uurimusest selgub, et üksnes teatud flavonoide sisaldavate puu- ja aedviljade tarbimine on isheemilise insuldiga korrelatsioonis. Insuldiohu vältimiseks on vaja tarbida nn südant kaitsvaid tsitruselisi (kuid mitte kõrge suhkrusisaldusega mahlasid), mis sisaldavad flavoone, tugevdavad veresooni ning aitavad vältida põletikku.

Huvitaval kombel on varasemad uurimused näidanud tihedat seost valgete õunte ja pirnide suurenenud tarbimise ning väiksema insuldiohu vahel. Sama pole aga varem täheldatud kollaste ja oranžide puuviljade tarbimise osas.

Allikas: http://geniusbeauty.com

loe ja kommenteeri