Astu välja tühjade taldrikute klubist! 19 Mai

Foto: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Mäletad lapsepõlve, mil sul ei lubatud enne lauast lahkuda , kui taldrik on tühjaks söödud? Või lasteaias pekikuubikutega võitlemine, mis lõpuks taskusse maandusid, sest muidu oleks pidanud jooksma kraanikaussi öökima, kuid ka siis ei lubatud lauast enne lahkuda kui taldrik tühi. Oled ehk kuulnud ka ütlust, et tühi taldrik kiidab kokka ehk kui jätad külas olles sööki järele, siis järelikult ei kõlvanud süüa.

Kuid tegelikult peaks lõpetama söömise täpselt siis kui kõht on täis, mitte proovima püüdlikult kõike taldrikule tõstetud sööki ära süüa. Ega me pole prügikastid, mis kõik jäätmed peavad vastu võtma. Austa oma keha ja tema signaale, nii päästad end paljudest hilisematest probleemidest ja tervisehädadest. Viisakas ei ole mitte see, kes kõik vägisi ära sööb, vaid see, kes enda tervise eest hoolib ning õigel ajal lõpetada oskab.

Üks lihtne moodus on esmalt toidu nautimine. Tõsta omale väike kogus ning naudi. Lisaks toidu maitse tundmisele suudab aju ka õigel ajal märgata täiskõhutunnet ning sellest märku anda. Uuringud on nimelt näidanud, et kiirustades süües tarbime me rohkem sööki kui keha tegelikult vajab ning täiskõhutunne ei jõua lihtsalt õigel ajal tekkida, kirjutab womenshealthmag.com.

Kui sööd, siis ära proovi samal ajal lehte lugeda või televiisorit vaadata, sest siis ei taju sa samuti söödava söögi kogust ning on oht, et sööd rohkem kui organism soovib. Mis omakorda tekitab liigse täiskõhutunde, magu harjub suurema koguse söögiga ning sealt edasi jätkub ring, millest on raskem välja saada. Tõsta taldrikule soovitav kogus toitu, pigem vähem kui rohkem, keskendu söömisele ja toidu nautimisele ning peagi avastad, et kõhtu ei mahugi enam toitu nii palju kui varem.

Kui oled stressis või igavled, on tark end söögist eemale hoida. Kui oled kodus, mine külmkapi vahel kõõlumise asemel hoopis välja jalutama, linnas astu kiirel sammul kohvikutest mööda, eriti kui silmad seal ahvatlevaid kondiitritooteid ning sea selle asemel sammud hoopis korraliku söögikoha suunas.

Kui käsi aga kioskis või bensiinijaamas šokolaadi järele haarab, pista see raha parem taskusse ning kogu hiljem kokku, nii võid avastada, et oled hoidnud kokku kenakese summa näiteks kauni suvepluusi või kosmeetiku külastuse jaoks, hoides samal ajal end eemale ebameeldivatest lisakilodest.

Heaks nipiks on kasutada söömisel väikest taldrikut, sest siis tundub toidu kogus suurem. Väikesele taldrikule ei mahu paratamatult ka nii palju toitu ning seepärast on väiksem oht ülesöömisele.

Pea meeles, et sa ei pea alati taldrikut tühjaks sööma, kui tunned, et kõht on täis.

loe ja kommenteeri