Depressiooni vastu aitab valgus, treening ja maiustused 20 Jaan

HappyTunned end väsinud, jõuetu ja kergelt masendununa? Probleem ei ole halvas majandusseisus ega lootusetus olukorras vaid tegemist on hormoonidega, mis reageerivad vähesele päevavalgusele. Eestis on hooajaline depressioon tuntud ka sügismasenduse nime all.

Jahedamas kliimas elavate inimeste pimedast ajast tingitud meeleolulanguse põhjused on meie enda biokeemias. Kui päevad muutuvad lühemaks ja õhtul läheb kiiremini pimedamaks, ei jõua bioloogiline kell end nii kiiresti ümber häälestada ning inimesed tunnevad end seetöttu pidevalt väsinuna ning kannatavad meeleolulanguste käes. Samuti on hooajalise depressiooni käes kannatavatel inimestel märgata olulist isu tõusu, mille tulemusena on neil kalduvus kaalus juurde võtta .

Rootsi professor Torbjörn Akerstedt räägib, et pimedal ajal suureneb ka päeval kehas hormooni melatoniin hulk. Tegemist on rahustava hormooniga, kuid kui see kogu päeva kehale mõju avaldab, muutub inimene väsinuks ning see mõjutab kogu organismi. Päikesevalguse toimel toodab käbinääre aga serotoniini, mis muudab inimese erksaks ja tõstab meeleolu. Teadlased oletavad, et need hormonaalsed kõikumised vastavad samale nähtusele, mis paljudel imetajatest loomadel talveund reguleerivad.

Hooajalise depressiooni esinemissagedus on suurem jahedama kliimaga maades. Suurem risk haigestuda on 20-40aastastel naistel ja 60-90% hooajalise dressiooni käes kannatajaist ongi naised.

Hooajalise depressiooni vastu avastas 1980ndatel USA professor Rosenthal valgusravi lambid. Valgusravi seansid toimuvad tavaliselt hommikuti enne päikesetõusu ja kestavad umbes tund aega. Patsient peab silmad kogu aeg lahti hoidma ja aegajalt valgusallikasse vaatama. Teraapia mõju on enamasti tunda 2-4 päeva pärast. Kui kümme hommikust seanssi ei anna tulemust, proovitakse seansse läbi viia õhtuti.

Valgusteraapia positiivset mõju lisaks depressioonile on märgatud ka meeste seksuaalhäiretele. Briti teadlaste poolt läbi viidud katsed, millest kirjutati ajakirjas Psychotherapy and Psychosomatics, näitasid, et teatud seksuaalsete häirete nagu näiteks madal suguiha, võimetus orgasmi saada või impotentsuse puhul said patsiendid abi valgusteraapiast. Katsealustele tehti kahe nädala vältel igal hommikul pool tundi valgusteraapiat ning mehed said pärast seda oma seksuaalhäirele abi.

Õnneks on valgel lumel positiivne mõju meie meeleolule, seepärast mõjuvad ka suusatamine ja värskes õhus jalutamine inimese enesetundele hästi. Ka pidev ruumide õhutamine, piisav vedeliku tarbimine. Eriti head on vitamiinirikkad mahlad ja erinevad teesordid.

Hooajast tingitud depressiooni vastu aitab veel ka aktiivne sotsiaalne suhtlus, mis suurendab aju serotoniinisisaldust. Hea põhjus sõpru külla kutsuda, kolleegidega koos välja minna ning midagi toredat ette võtta. Ja sinna kõrvale mõned kommid ja shokolaaditükid, sest ka neil on positiivne mõju meeleolule, ning sügismasenduse hakkab peagi taanduma.

loe ja kommenteeri