Dieedid, mis päästavad Sinu naha! (1) 18 Mai

Oled kaotanud üleliigsed kilod, kuid kuidas sinu nahk end pärast dieeti tunneb? Kaalukaotust tagav toit ei ole alati nahale kõige parem. Mõned nipid, kuidas hoida saavutatud kaalu, pannes samal ajal ka naha särama.

Taimetoidule lisa õli

Taimetoit on looduslikult lahja ning kalorivaene, sest sealt puuduvad loomalihas leiduvad rasvad. Taimetoitlane võib süüa suuri portsjoneid, ilma kaalus juurde võtmata.

See, kes loobub täielikult lihast, kalast ja teistest loomsetest valguallikatest, tarbib sagedasti ube, idusid ja täistera, mis on hea naha niiskussisaldusele ning raku-uuendusele. Hea taimetoit sisaldab hulganisti ka vee- ja vitamiinirikkaid energiaallikaid. Näiteks puuviljad ja aedviljad aitavad nahal niiskust siduda ning kaitsevad seda päikesekahjustuste eest. Kui süüa aga liiga palju süsivesikuid, nagu riis ja kartul, ning vähe valku, siis hakkab nahk kuivama ja kestendama.

Kui soovid naha olukorda parandada, söö piisavalt rasva, mis peaks moodustama vähemalt 20 protsenti päevasest kaloritarbimisest. Proovi linaseemneõli, mis sisaldab palju omega-3 rasvhappeid ning aitab nahal niiskust siduda, samuti oliiviõli,  mis suurendab rakkude võimet absorbeerida taimetoidust teisi kasulikke rasvhappeid.

Madala kalorisisaldusega toit

Klassikaline kaalulangetusmeetod seisneb tarbitud ja kulutatud kalorite hulga suhtarvu suurendamises. Sellises dieedis kombineeritakse tavaliselt vitamiinide ja kiudaineterikka toidu tarbimist loomsete rasvhapete tarbimise piiramisega.  Aedviljad, puuviljad ja täisteratooted on nahale kasulikud, sest liidavad niiskust, kuid küllastunud rasvhapete vähene tarbimine takistab vabade radikaalide tootmist. Nahk vajab aga rasva, et siduda niiskust ja omastada antioksüdante ning rasvas lahustuvaid vitamiine nagu A, D, E ja K - need vitamiinid on olulised ka nahale. Jälgi, et vähemalt 20% kaloritest tuleksid kasulikest rasvhapetest, nagu kala, avokaado, pähklid ja oliiviõli. Pole vaja tarbida suuri koguseid, üks teelusikatäis õli sisaldab ca 50 kalorit.

Vahemere dieet - iga teine klaas vett!

Uuringud on näidanud, et toit, mis sisaldab palju kala, mereande, puuvilja, aedvilja, punast veini ja oliiviõli, st kõike seda, mida tarbivad Vahemere-äärsed rahvad, parandab meie südame tervist, vähendab insuldiohtu ning kõhurasva tekkimist. Vahemere dieet sisaldab kasulikke omega-3 rasvhappeid, vitamiine ja antioksüdante, lahjasid ning täiuslikus tasakaalus aminohappeid, mida sinu nahk vajab, et säilitada läige, niiskus ja elastsus. Uued uuringud näitavad ka, et rasvhapete ning antioksüdantide kombinatsioon kaitseb nahka päikese ultraviolettkiirguse eest ning vähendab nahavähi riski.

Oluline on aga mitte liialdada punase veiniga, millel on oluline osa Vahemere dieedis. Eelista pigem vett, sest punane vein, nagu iga teine alkohol, kuivatab nahka ning põhjustab veresoontes ka väikeseid vigastusi.

LCHF - rasvakontroll!

LCHF (Low Carb High Fat) dieedis tarbitakse palju loomseid rasv- ja aminohappeid, peamiselt lihast ning piimatoodetest, samas loobutakse peaaegu täielikult süsivesikutest. See aitab kiiresti kaalust alla võtta ning hoiab kõhu täis.

Kiiretest süsivesikutest loobumine, näiteks jahu ja suhkur, on nahale kasulik, sest väheneb naharakkude põletikurisk. Samal ajal väheneb stressihormooni kortisooli tase, mis võib põhjustada või süvendada aknet või teisi nahahaigusi. Rasv ja valk on üldiselt nahale head, kuid liiga suures koguses küllastunud rasvhappeid võib raku-uuendamist pidurdada. Vähene puuviljade ning juurviljade tarbimine võib kuivatada nahka.

Tarbi vähem liha, võid, juustu ning peekonit. Nende asemel tarbi rohkem küllastumata rasvhappeid, mida sisaldavad lõhe, forell ja makrell. Joo vähemalt kuus klaasi vett päevas ning söö iga päev ohtralt antioksüdante sisaldavaid tumedaid lehttaimi nagu spinat ja brokoli. Kindluse mõttes võta lisaks üks C-vitamiini tablett päevas, sest see aitab niiskust siduda ning kaitseb ultraviolettkiirte eest.

Allikas: http://www.topphalsa.se

loe ja kommenteeri