Glükoosi-fruktoosisiirup on sinu tervisele halb valik 27 Sep

Uuringud on näidanud, et ülekaalu tekitab pigem glükoosi-fruktoosisiirup kui tavaline suhkur. Pikaajalised rottide peal tehtud uuringute tulemused tõid ilmsiks, et need rotid, kellele anti glükoosi-fruktoosisiirupit, muutusid suhkrut tarbinud rottidest paksemaks, kuigi kalorite arv mõlemal juhul jäi samaks.

Glükoosi-fruktoosisiirup on üks tavalisemaid magusaineid Ameerikas. Ka Eestis kasutatakse seda jäätistes, kommides, müslibatoonides, kookides, kastmetes ning karastusjookides. Uuringu eesmärk oli selgitada välja, kas keha reageerib võrreldes tavalise suhkruga glükoosi-fruktoosisiirupile kuidagi erinevalt. Lisaks märkimisväärsele kaalutõusule, suurendas pikaajaline maisisiirupi tarbimine ka triglütseriidide taset ning keharasva, seda viimast eriti kõhupiirkonnas.

See näitab, et glükoosi-fruktoosisiirup on teistsugune magusaine, mõjutades kaalutõusu ja rasvumist. Kui rotid jõid glükoosi-fruktoosisiirupit koguses, mis on väiksem kui tavaliselt karastusjookides, muutusid nad ülekaaluliseks, sh iga viimne kui katsealune rott. Seda tavaliselt rottidega ei juhtu, isegi mitte siis, kui nad söövad väga rasvarikast toitu, lisasid uuringu koostanud teadlased.

Esimene uuring näitas, et meessoost rotid, kelle vett magustati maisisiirupiga, võtsid kaalus rohkem juurde kui meessoost rotid, kelle vett magustati suhkru või sahharoosiga. Muu toidu osas kahe grupi vahel erinevused puudusid. Suhkrukontsentratsioon oli sama suur kui tavalises karastusjoogis, samas kui maisisiirupi kogus oli karastujoogis leiduvast poole väiksem.

Teises uuringus uuriti kuue kuu jooksul rottide kaalutõusu, keharasva ning triglütseriidide taset. Tulemused näitasid, et rottidele, kellele anti fruktoosisiirupit, tekkisid sümptomid, mida inimeste puhul kutsutakse metaboolseks sündroomiks. Suurenesid kaalutõus, triglütseriini tase ning rasvakogus vöökoha piirkonnas. Võrreldes suhkrulahust tarbinud rottidega, tõusis fruktoosisiirupit manustanud rottide kehakaal 48 protsenti. Inimestel tekitavad need näitajad veel lisaks kõrget vererõhku, pärgarteritõbe, vähki ning diabeeti.

Heal lapsel mitu nime ehk glükoosi-fruktoosisiirupi erinevad nimetused:

  • Glükoosisiirup
  • Maisisiirup
  • Glükoos
  • Isomeraas
  • HFS, high fructose syrup
  • HFCS, high fructose corn syrup
  • Maisitärklis

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri