Hambaarst näeb ära südameinfarkti ohu 19 Mär

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Suu on keha peegel, kõlab üks ütlus. Terved hambad ja hea suuhügieen mõjuvad positiivselt kogu keha tervisele. On teada, et halva suuhügieeni, igemepõletike ning südame-veresoonkonna, insuldi ja diabeedi vahel on olemas seos. Keha reageerib põletikele ning kui igemets on põletik, saavad bakterid vaba tee verre.

Hambaarstidel on võimalik avastada, kas inimesel on südameinfarkti või insuldi oht, näitab Sahlgrenska Akademies läbi viidud uuring. Tänu uuringule said kuus meest, kes pidasid end seni täiesti terveks, ennetavat ravi, kirjutab doctorn.com.

Hammaste ja igemete tervise eest hoolitsemise õpetamine on oluline osa hambaarstide töös. Hambaarstidel tekkis huvi, kas nad saaksid avastada südame-veresoonkonna riskiga patsiente ning avastus ületas kõik ootused. Uuringus osales 200 Rootsi meest ja naist üle 45 eluaasta, kellel enda teada ei olnud südame-veresoonkonna ega kõrge kolesteroolisisalduse probleemi.

Regulaarse hambaarsti külastuse käigus uuriti ka nimetatud inimeste riskifaktoreid, mis näitavad südame-veresoonkonna haiguste riski. Lisaks tavalisele suu-uuringule mõõdeti patsientide vererõhku, kolesteroolitaset ning veresuhkrut. Ohtu surra südame-veresoonkonna haigustesse arvestati välja arvutiprogrammiga HeartScore. 12 uuringus osalenud mehel oli 10-protsendiline risk lähema kümne aasta jooksul surra südame-veresoonkonna haigustesse ning neil soovitati võtta ühendust oma perearstiga. Nendest 12st mehest kuuele määrasid arstid vererõhku langetavaid ravimeid.

Kuna hambaarstide juures käib suur osa elanikkonnast regulaarselt, kaasa arvatud mehed, kes tavaliselt eriti arstide juurde ei jõua, on see hea võimalus lisaks tavalisele suuhügieeni uuringule avastada kardiovaskulaarseid riskifaktoreid, mis võivad viia infarkti või insuldini.

HeartScore on nüüd ka Eestis esindatud, pakkudes head võimalust aidata kaasa Eesti meeste tervisele. Arstide juurde nad sageli ei jõua, kuid hambaarsti külastades saab tabada mitu kärbest ühe hoobiga. Ja kui on juba selgunud, et oht mingile haigusele on olemas, on lihtsam ka teada, millise arsti poole pöörduda.

loe ja kommenteeri