Hambapesu hoiab südant 29 Jun

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Kaks korda päevas on kohustuslik. Neil, kes ei pese oma hambaid korralikult, on suurem oht kannatada südame-veresoonkonna haiguste all. Paljud uuringud on näidanud seost halva suuhügieeni ning infarkti vahel. Uurijad arvavad, et igemepõletikud võivad põhjustada bakterite tulva, mis põhjustavad põletiku ka mujal kehas.

Veel üks uuring on näidanud hambapesu olulisust südame tervisele. Ligi 11 000 šotlast vastasid küsimustele, mis puudutasid nende tervist, harjumusi ning hammaste eest hoolitsemist. 8 aasta pärast oli peaaegu 550 inimesel olnud infarkt.

Statististilised analüüsid näitasid, et need, kes pesid hambaid harvemini kui kaks korda päevas, oli 70% suurenenud infarktioht kui teistel. Kõige hooletumatel hambapesijatel oli ka vereanalüüsides näha algava põletiku ohtu. Isegi kui arvestati sisse teised olulised riskifaktorid nagu suitsetamine, istuv eluviis, pärilikkus ja sotsiaalne taust, oli hambapesu mõju väga suur. Uuring ei anna aga teada, kas halb suuhügieen põhjustab infarkti või suurendab vaid riski.

loe ja kommenteeri