Hinded ja abielu mõjutavad und 06 Sep

Foto: Allar Mehik

Foto: Allar Mehik

Mobiiltelefoni sage kasutamine võin põhjustada väsimust, unehäireid, rahutust ja stressi, näitab Rootsis Göteborgi Sahlgrenska Akadeemias läbi viidus uurimus. Üha rohkem murdeealisi lapsi on sattunud oma mobiiltelefonist sõltuvusse, sest soovivad oma sõprade jaoks olla kättesaadavad kogu aeg. See aga mõjub negatiivselt nende unele ning toob endaga kaasa suuri terviseriske. Uuringust tuli ka välja, et need noored, kes helistavad ja saadavad palju sms-e on ka need, kes suitsetavad rohkem ja tarbivad rohkem alkoholi.

Nüüd on leitud ka kindlad seosed õnneliku abielu ja hea une vahel. Ameeriklased uurisid ligi 2000 keskealist abielus naist ning uuringust selgus, et kui abielu on õnnelik, on ka uni hea. Õnnelikud abielunaised uinusid kergemini, nad suutsid rahulikult terve öö magada vastupidiselt õnnetutele abielunaistele. Need, kes polnud oma abieluga rahul, sattusid lõputusse surnud ringi, sest hea uni mõjutab naiste enesetunnet ning suhteid, kuid kui naised ei saa korralikult magada, ei lähe ka nende suhted paremaks.

Teine Ameerikas läbi viidud uurimus näitas, et hommikul vara ärkavatel õpilastel olid paremad keskmised hinded. See selgus 800 psühholoogia eriala üliõpilast analüüsides. Õhtul kaua üleval olevad tudengid ei suutnud saada sama head keskmist hinnet kui nende hommikul erksad kaaslased.

Hea une eeldused

  • Mine igal õhtul samal ajal voodisse.
  • Proovi teha magama minemisest rahulik ja rahustav tegevus.
  • Väldi õhtul kofeiini sisaldavate söökide ja jookide tarbimist.
  • Ära pane magamistuppa televiisorit ja arvutit.
  • Väldi 6 tundi enne uinumist intensiivset treeningut.
  • Hoia magamistuba pimeda, vaikse ja jahedana.
  • Tõuse igal hommikul üles samal ajal.

Allikas: tt.se

loe ja kommenteeri