Kas mul on suhkrusõltuvus? 08 Nov

Kui sa suudad sõprade seltskonnas nautida magusat, pastat, leiba, küpsetisi, ilma et kogu aeg lisa sooviksid võtta, kuid sinu söömisel pole kahjulikke tagajärgi, siis sellisel juhul võib julgelt väita, et suhkrusõltuvust sul ei ole.

Kui sa kuulud aga nende hulka, kes ei suuda kiusatusele vastu panna, tarbides liiga sageli kohvi ja kooki või süües puhkusel kontrollimatult palju, siis on tegemist juba tervisele kahjuliku suhkrutarbimisega. Sellistele inimestele mõjub tavaliselt väga hästi GI ehk aeglase glükeemilise indeksiga ja LCHF ehk madala süsivesikute ning suure rasvasisaldusega toit.

Paljud inimesed proovivad kõiki dieeditööstuse jaburaid dieete ja tooteid, järgivad väga rangelt oma toitumist ja võtavad lisaks salendavaid tablette ning pulbreid, kuid murduvad esimest jäätist nähes. Sellisel juhul pole tegu enam tavalise magusaisuga, vaid pigem suhkrusõltuvusega.

Suhkrusõltuvuse puhul võib magusaisu käivituda juba ühest pilgust, lõhnast või mõttest magusale. Üks suutäis võib sinu jaoks olla liiga palju, kuid tuhat suutäit liiga vähe. Pead endale tunnistama, et oled suhkrusõltlane ning viimane aeg oleks selles suhtes midagi ette võtta.

Suhkru kogus inimese kohta ei ole viimastel aastatel küll märkimisväärselt tõusnud, kuid muutunud on see, kuidas me suhkrut tarbime ning milliseid süsivesikuid sööme.

Kodune suhkrutarbimine on pigem vähenenud: enam ei tehta nii palju moosi ja mahla kui aastakümneid tagasi, selle asemel tuleb enamik suhkrust valmistoodetest. Me sööme rohkem jäätist ja komme ning joome palju magustatud jooke.

Heaoluriikide inimesed söövad viimastel aastakümnetel üha rohkem valmistoitu, kusjuures ka leiba-saia-kooke ostame rohkem poest ega küpseta enam ise. See tähendab, et me sööme rohkem ja erinevaid suhkrutüüüpe.

USAs on suureks probleemiks modifitseeritud maisitärklis, mida süüakse peaaegu sama palju kui suhkrut. Paljude arvates on sellel ka tervisele halvem mõju kui suhkrul.

Ka süsivesikute osas on toimunud suured muutused. Inimesed söövad vähem värsket kartulit ning rohkem valmistooteid nagu friikartulid, kartulikrõpsud, erinevad kartulitooted. Suurenenud on tunduvalt ka pasta tarbimine, maisihelveste, juustupulkade ning kartulikrõpsude söömine. Kõik see aga kajastub meie tervises ja vöökohal.

Allikas: http://www.expressen.se/

loe ja kommenteeri