Kõhnadel lastel katkisemad hambad 06 Sep

Foto: br3akthru / FreeDigitalPhotos.net

Foto: br3akthru / FreeDigitalPhotos.net

Kõhnade laste hambad on katkisemad kui normaalkaalus olevatel lastel, sest sageli on nad üsna kehvad sööjad ning vanemad lubavad oma südame rahustuseks neil sagedamini maiustusi ning rämsptoitu süüa, et nad midagigi kõhtu saaksid, selgub Rootsis läbi viidud uurimuses.

Uurimus baseerub ligi 900 viieaastasel Lõuna-Rootsis elaval lapsel, jälgides nende kehakaalu, KMId, kehamassiindeksit ning kaariese andmeid. Uuringu algne eesmärk oli ülekaaluliste laste tervise uurimine, kuid selgus, et hoopis normaalsest veidi väiksema kehakaaluga lastel oli suurem oht katkistele hammastele.

Seepärast on oluline, et tervisliku toitumise ning hammaste korraliku hooldamise asjus pööraksid lapsevanemad tähelepanu just kõhnade laste puhul. Senini ei osatud sellele tähelepanu pöörata, vaid arvati, et auklikud hambad on ülekaaluliste inimeste probleem, kuna nad söövad sageli ja palju ning ebatervislikult. Korralik toitumine on aga ka tervete hammaste eeldus – vähemalt kolm peamist söögikorda päevas ning 2-3 vahepala, milleks sobib puuvili või võileib.

Hammaste hooldus

  • Kaaries algab hambavaaba kahjustustega, mis areneb edasi hambaauguks. Kõige lihtsam viis oma hambaid kaitsta on pesta hambaid regulaarselt kaks korda päevas floori sisaldava hambapastaga.
  • Väikesed lapsed vajavad hambapesul abi. Vanemad peaksid aitama oma lapsel hambaid pesta kuni lapse 12. eluaastani ning jälgima, et hambad saaksid korralikult pestud iga päev, hommikul ja õhtul.
  • Oluline on kolme peamise söögikorra ning vahepalade vahel mitte kogu aeg näksida. Kui laps soovib magusat, on heaks lahenduseks laupäevased maiustused, siis on selle halb mõju hammastele vaid ühel päeval nädalas. Ka küpsised ja rosinad klassifitseeruvad maiustuste alla. Paku lapsele maiustuste asemel söögikordadae vahel närimiskummi ning jookidena on eelistatud vesi ja piim, mitte mahl ja limonaadid.

Allikas: aftonbladet.se

loe ja kommenteeri