Kommid on tervislik toit? 06 Apr

KommikarpGDAon uus toiduainete märgistus, mis võimaldab saada kiire ülevaate toiduainetes sisalduvate kalorite, suhkrute, rasvade, küllastunud rasvhapete ja soola päevastest soovitatavatest kogustest. Märgistus on aga üsna segane, mille tõttu limonaad võib tunduda kasulikum kui piim, kirjutab dn.se.

Paljud tootjad näitavad oma toote tervislikumaks tegemiseks portsjone väiksemana kui need tegelikult on. Näiteks 300 g kartulikrõpsude pakil seisab, et tavaportsjon on 25 grammi ehk ca 13 kartulikrõpsu ning seega on üks pakk kartulikrõpse arvutatud 12 inimese vahel jagamiseks.

Mõned aastad tagasi viisid Inglismaa ametkonnad läbi karmi tervisliku toidu märgistuse, et võidelda inimeste rasvumisega. Märgistus baseerus valgusfoori loogikal, näiteks rämpstoit, mis sisaldas palju rasva, suhkrut ja soola, tähistati punase stopp-tulega.

Rahvusvahelised toiduainete tootmisega tegelevad ettevõtted nagu näiteks Unilever ja Pepsico vastasid aga peagi oma märgistusega, kust olid eemaldatud ebameeldivad punased stopp-tuled. Inglismaal läbiviidud uuringud on näidanud, et valgusfooritulede loogikal põhinevast märgistussüsteemist said hästi aru 8 inimest 10st, kuid GDA-süsteemi protsendiarvutusega jääb iga teine inglane hätta.

Näiteks Coca-Cola märgib standardkoguseks pool 500 ml pudelist, mis annab 29 protsenti päevasest maksimaalsest suhkrukogusest, kuid tavaliselt joovad inimesed ära terve pudeli, mis annaks 58 protsenti maksimaalsest päevasest soovitavast suhkrukogusest.

Kartulikrõpsude 25-grammise portsjoni teemal kaitsevad tootjad end sellega, et nad ei soovita suuremat portsjonit tarbida ning kui nad märgiksid portsjoni suuruse suuremaks, võiks neid süüdistada selles, et nad soovitavad inimestel rohkem kartulikrõpse tarbida.

GDA töötas välja Euroopa Komisjoni poolt kokkukutsutud Eurodieti nimeline toitumisteadlaste paneel. Märgistust arendas edasi Euroopa Toiduaine- ja Joogitööstuste Konföderatsioon (CIAA), andes nii oma panuse Euroopa Liidu tegevuskavasse, mille keskmes on toitumine, aktiivne eluviis ja tervis. GDA-märgistuse lisamisega oma toodetele on liitunud ka paljud Eesti toiduainetetootjad.

loe ja kommenteeri