Kuidas vabaneda suhkrusõltuvusest? 09 Nov

Suhkrusõltlaste elu on üks pidev võitlus magusaisuga, millest ei saa lahti tüki šokolaadi või saiakese abil, sest keha nõuab alati rohkem. Samas ei tasu meelt heita, sest sellest sõltuvusest on võimalik vabaneda, kirjutab expressen.se.

Esimese sammuna tuleb päevamenüüs märkimisväärselt vähendada süsivesikute osakaalu. Suhkrusõltlane tunneb vajadust tarbida magusat ning kiireid süsivesikuid. Isust vabanemiseks sööb inimene üha rohkem maiustusi, saiakesi, pastat jms, mis annab kiirelt energiat. Tõendiks, et kannatad suhkrusõltuvuse all on kontrolli kadumine, mis väljendub endale valetamises, peitmises ja salaja söömises. Sõltuvusse sattumine on seotud aju biokeemiaga - probleem tekib neil, kelle aju tasusüsteem reageerib tugevalt magusale.

Magusat süües vallandub kehas dopamiin, mis tekitab heaolu ning tõstab meeleolu. Seepärast haarame väsinutena või halvas tujus olles sageli just magusa järele. Sama mehhanism tekitab ka alkoholisõltuvust.

Suhkrusõltuvuse tunnusteks on meeleolukõikumised, depressioon ning see, kui õige toit ei paku enam huvi, vaid isu on eelkõige kiirete süsivesikute järele. Tekib suletud ring: sööd suhkrut, et end hästi tunda, kuid mõne aja pärast tunned end hoopis halvemini. Võivad tekkida probleemid kõhuga, unehäired, kaal tõuseb, tunned end väsinud ja jõuetuna. Sagedane on ka ärevus, häbi ning tunne, et sul ei ole enam kontrolli oma elu üle.

Terveks saamisel on oluline, et inimene ise seda soovib. Selleks on vaja muuta toitumist, võtta toidust välja kõik, mis sisaldab magusaineid või suhkrut ning kiireid süsivesikuid nagu pasta, riis, leib. Alguses on soovitav järgida väga väikese süsivesikute hulgaga LCHF-dieeti. Mõne suhkrusõltlase jaoks ei sobi ka piimatooted - sellisel juhul peaks alguses ka neist loobuma.

Oluline on süüa puhastest toorainetest valmistatud toitu, palju köögivilju ning omega-3 rasvhappeid sisaldavat toitu. Tuleb omada tugevat tahet ning soovi katsetada, mis just sinu puhul sobib.

Mõned soovitused magusaisust vabanemiseks

  1. Eemalda toidust kõik, mis sisaldab suhkrut, magusaineid või nisujahu.
  2. Ole ettevaatlik puuviljadega, sest need on magusad. Eelista marju ning söö neid pigem magustoiduna.
  3. Mõne inimeste jaoks tekitavad ka juurviljad magusaisu, seepärast proovi, kuidas nad sulle mõjuvad.
  4. Väldi kummalisi toitaineid, millel on tundmatu nimi. Söö seda, mille kohta täpselt tead, mis see on ning mida sisaldab.
  5. Söö liha, kala, linnuliha, muna ning palju köögivilju.
  6. Ole ettevaatlik piimatoodetega, sest mõne inimese jaoks tekitab piimasuhkur ehk laktoos probleeme. Sageli on kitsepiimast toodete tarbimine parem.
  7. Tarbi lisaks probiootikume ning omega-3 rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid, kui sa toidust neid piisavalt ei saa.
  8. Võid süüa piiratud koguses soolata pähkleid. Soolaste pähklite ja seemnete söömisega peaksid ettevaatlik olema, sest need võivad sisaldada transrasvu ja lisaaineid, mis tekitavad magusaisu.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri