Külm ja surm on omavahel seoses 11 Mär

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Suurte miinuskraadidega sureb rohkem inimesi kui soojema temperatuuriga ilmadel, näitab Umeå Ülikoolis läbiviidud uurimus.

Uurimuse alusel tõuseb suremuse arv iga miinuskraadiga 0,7 protsenti ehk kui temperatuur langeb 10 kraadi, sureb 7 protsenti rohkem inimesi. Külm ei pea kestma kaua, piisab paarist päevast tugeva miinuskraadiga. Uuringu käigus tutvuti Stockholmi surmade statistikaga. Kui tavalisel päeval sureb Stockholmis ca 40 inimest, siis temperatuuri langedes 10 kraadi on lahkunute arv ca 43.

Kõige rohkem ohustab külm üle 45 aasta vanuseid inimesi, kes kannatavad südame-veresoonkonna haiguste käes, sest just sellesse sureb külmemate ilmade saabudes rohkem inimesi.

Põhjuseks on külma poolt põhjustatud vererõhu tõus, mille tõttu südamerütm tõuseb ning koormus südamele suureneb. Lisaks sellele loetakse külmaga seotud südameinfarktide suurenemise põhjuseks inimeste suuremat ülekaalu külmade ilmadega ning väiksemat füüsilist aktiivsust, kirjutab lakartidningen.se.

Lisaks on täheldatud  virmaliste ja geomagnetiliste tormide mõju südameinfarktide arvu suurenemisele. Moskvas ja Peterburgis on täheldatud ka päikeseplekkide ning kiirabi südameinfarkti ja insuldiga seotud väljasõitude vahelist seost.

loe ja kommenteeri