Ülekaal viib rinnavähi taastekkeni 29 Mai

Naised, kellel on olnud rinnavähk, suurendavad ülekaalus olles rinnavähi tagasituleku riski, näitab Bostoni vähiinstituudis tehtud uuring. Seega on vähi ravimisel eriti oluline elustiil.

Ülekaalulistel ja rasvunud naistel on väiksem tõenäosus rinnavähist eluga pääseda. Varem ei olnud teadlased selles seoses kindlad, pidades põhjuseks kemoteraapia väiksemaid koguseid, mida kõhnemad naised said. Viimane uuring aga näitas, et probleem ei ole ravis, vaid ülekaalulistel naistel tuleb rinnavähk sagedamini tagasi.

Lähiajal on plaanis korraldada täiendavaid uuringuid, et olla päris kindel, kuidas elustiil rinnavähist eluga pääsemise tõenäosust suurendab või vähendab, nii et sellega oleks võimalik edaspidises ravis arvestada.

Ülekaal tähendab, et KMI (kehamassiindeks) on 25-30, ning rasvumine, et KMI on üle kolmekümne. Arvestuslikult on maailmas 1,5 miljonit inimest, kelle KMI on üle 25 ja kes on seetõttu ülekaalulised. Paljudes lääneriikides on vähemalt 50 protsenti rahvastikust ülekaalulised või rasvunud.

Igal aastal diagnoositakse Eestis ca 600 rinnavähi juhtumit ning see arv suureneb ca 10% aastas. Kui vähk avastatakse varases staadiumis, on ellujäämis tõenäosus 80%.

Allikas: http://nyttigt.eu

loe ja kommenteeri