Lihtsad nõuanded parandavad tervist 18 Sep

Kehva tervist on võimalik ravida ka lihtsalt elustiili muutes. Lihtne ja odav meetod, mida on testitud Rootsis Göteborgis, on langetanud sadade patsientide kaalu, vererõhku ning veresuhkru taset, kirjutab sund.nu.

Üle 20 000 patsiendi täitsid küsimustiku, kus tuli vastata oma praegust elustiili puudutavatele küsimustele ning hinnata oma motivatsiooni elustiili muutmiseks. Seejärel kontrolliti soovijate vererõhku, veresuhkrut ning anti kaasa kodune terviseprogramm, mida järgida. Osalejatest 2120 inimest otsustas programmi järgida.

Tulemus näitas, et need, kes järgisid programmi, langetasid vererõhku ja veresuhkru taset ning vähendasid ka oma kaalu ja ümbermõõtu. Tegemist on lihtsa, odava ja pedagoogilise elustiili muutmisele kaasa aitava programmiga. Selle abil paranes naistel kehakaal, vööümbermõõt, puusaümbermõõt, vererõhk ning veresuhkru näitajad. Mehed vähendasid suitsetamist ning alkoholi tarbimist, muutsid toitumist tervislikumaks ning suurendasid füüsilist aktiivsust.

Kui tervisekeskused suudaksid inimestele anda lihtsaid juhiseid elustiili muutmiseks, avaldaksid need paljude patsientide tervisele tugevat positiivset mõju.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri