Liigne tervislikkus võib teha haigeks 17 Sep

Foto: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Foto: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Kas treening on sinu jaoks lõbu või kohustus? Ortorektiku jaoks on treening kindel kohustus, mis võib keha lõpuks ära kurnata. Lisaks liiga tervisilik toitumine, mis liigse treeningu puhul pole keha jaoks piisav. Ortorektiku jaoks ei ole eesmärk olla lihtsalt sale, vaid ka näha hea välja saledana ning nähtavate lihastega. Meessoost ortorektik soovib olla aga piisavalt suur, suurte lihaste ning vähese nahaaluse rasvaga.

Ortorektiku kinnisidee on treening ning äärmiselt tervislik toitumine. Praegusel hetkel ortoreksiat veel haiguseks ei peeta ning seepärast ei ole ka täpset diagnoosi. Kui anorektiku puhul on kohe märgata, et inimene on haige, sest ta on on haiglaselt kõhn, siis ortorektiku puhul ei ole märgata, et inimene end halvasti tunneb või oma sundmõtetest sõltub. Ortorektiku eesmärk ei ole mitte olla sale, vaid näha hea välja. Naiste puhul siis saledus koos silmnähtavate musklitega ning meeste puhul suured musklid ja vähe nahaalust rasva.

Ortorektikutel on suur kontrollivajadus, nad peavad sööma täpselt kindlal kellaajal, ei söö spontaanselt ning tarbivad vaid teatud toite. Kui nad oma raamist peavad väljuma, langeb nende maailm kokku ning nad tunnevad end väga halvasti, see võib viia isegi paanikahoogudeni. Enda trahvimiseks sunnivad nad end näiteks jooksma kaks tundi järjest või järgmisel hommikul hommikusöögist loobuma. Ortoreksia viib spontaansuse täieliku vältimiseni ning sageli põhjustab sotsiaalset isolatsiooni. Näiteks ei lähe ortorektik koos töökaaslastega sööma, vaid võtab enda toidu ise kaasa ning sööb üksi kusagil eraldi. Ka päevasest treeningust loobumine tähendab nende jaoks halba enesetunnet, mis võib viia depresiooni ning sundmõteteni.

Üksluine toitumine, isegi kui see on tervislik, sisaldades palju aedvilju ja puuvilju, võib olla kahjulik, sest sageli tarbitakse alla oma keha vajaliku baasainevahetuse ning seepärast võib see viia lõpuks anorektilise tulemuseni. Pole ka ebatavaline, et ortorektiku kehas tekivad erinevatel põletikulistel põhjustel valud.

Ortoreksia põhjused on ebaselged, kuid sageli arenevad erinevad söömishäired üle ortoreksiaks. Kindlasti mõjutab ka inimese madal enesehinnang, kui ennast ei armastata.

Kas Sa oled ortorektik?
1. Kas enamik sinu päevasest toidukorrast on tervislik toit?
2. Treenid sagedamini kui viis tundi nädalas?
3. Tunned süümepiinu, kui sööd ebatervislikku toitu?
4. Tunned süümepiinu treeningut vahele jättes?
5. Ebatervisliku söögi kompenseerimiseks treenid täiendavalt või lähed jalutama?
6. Valid alati pigem tervisliku kui maitsva toidu?
7. Kas sa vaatad viltu neile, kes söövad ebatervislikult?
8. Kas sööd sageli üksinda?
9. Kas sa põlastad ülekaalulisi inimesi?
10. Kas sinu enesehinnang ebaõnnestunud toitumise ja treeningu puhul langeb?
11. Kas sööd liigselt „kasulikke“ toiduaineid nagu puuviljad, oad või muud sellist?
12. Kas peegel ja kaal on sinu sõbrad või vaenlased?

Kui vastasid ”Jah” rohkem kui pooltele küsimustele, on oht, et põed ortoreksiat.

Allikas: ylab.com

loe ja kommenteeri