Magusad joogid tapavad igal aastal 180 000 inimest 21 Aug

Ameerikas tehtud uurimus näitas, et karastusjoogid tapavad igal aastal 180 000 inimest. Nimelt on magusate jookide suures koguses tarbimine paljudel juhtudel ülekaalu põhjuseks. Karastusjoogist rasvumine viib omakorda südame-veresoonkonna probleemideni, diabeedini, põhjustab teatud vähivorme ning liiga varast surma.

Uuringu kohaselt ei ole probleemide tekkimiseks sugugi vaja neid jooke hiiglaslikus koguses tarbida. Juues kahe kuu jooksul iga päev ära liitri karastusjooke, kahekordistad rasvakogust maksas ning kõhul. Paar purki karastusjooki nädalas tekitab aga riski haigestuda pankreasevähki.

Juua end magusatest jookidest paksuks on üsna rumal, sest nad sisaldavad palju kaloreid, kuid ei tekita täiskõhutunnet. Inimene ei märkagi tegelikult, kui palju kaloreid keha nende jookide kaudu omandab. Karastusjoogid ei sisalda kasulikke aineid, vitamiine, kiudaineid ega valke. Ainult suhkur, värvained, lisaained ning muu rämps. Light-karastusjoogid suurendavad omakorda magusaisu ning sisaldavad keemilisi magusaineid, milledest mõned on väga ebatervislikud. Seepärast on kõige õigem kõik magusad joogid vahetada vee vastu välja.

Ameerika Südameassotsiatsioon soovitab naistel vähendada oma päevast suhkrukogust 6 teelusikani või 100 kalorini ning meestel 9 teelusikani või 150 kcal-rini. Suuremas koguses suhkru tarbimine suurendab haiguste riski.

Seepärast:

  • Joo tavalist vett ja mineraalvett. Maitsesta kraanivett värske puuvilja, marjade või ürtidega. Vala vesi kannu ning lisa sinna ka jääd.
  • Kui eelistad gaasidega vett, tasub ehk investeerida gaseerimismasinasse.
  • Mahl sisaldab küll vitamiine ja kiudaineid, kuid ka suures osas puuviljasuhkrut. Seepärast eelista mahlale puuvilju.
  • Peojoogiks sobib hästi mahl segatuna gaseeritud veega.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri