Mis on Raw Food ning miks see on kasulik 12 Apr

Foto: Kaaluabi.ee

Foto: Kaaluabi.ee

“Raw food” on puhas, looduslik, töötlemata, soojendamata toit. Sellisel viisil on toidus kõik ensüümid ja toitained elavad, samal ajal kui toidu valmistamisega hakkavad ensüümid hävinema, nad kaotavad oma toime ning surevad, kui toitu suurel kuumusel kuumutatakse, kirjutab fitmama.se.

Valmistatud, soojendatud ning mikrolaineahjus kuumutatud toidus vähenevad ning suurel kuumusel valmistades isegi hävinevad elusad mineraalid ja vitamiinid, mis toidu puhtas, looduslikus vormis on olemas. Seepärast on vahel võimalik kuulda, et valmistatud toit on „surnud toit“ just seepärast, et mineraalid ja vitamiinid pole enam sama aktiivsed ja elusad ning kehal ei ole võimalik seda samal viisil omastada nagu toore toidu puhul.

Elusa toidu kasulikkus tervisele tuleneb loomulikust veest, mida taim on filtreerinud ja mis on rikas toitainete poolest. Toidus on alles elavad ensüümid, mis aitavad kehal toitu kergemini seedida ning toitaineid omastada. Keha vajab toidu seedimiseks vähem energiat ning omastab saadud väiksemast kogusest samal ajal rohkem kasulikke aineid. Süües valmistatud või soojendatud toitu peab keha toidu seedimiseks rohkem vaeva nägema, sest elusaid ensüüme, mis muidu aitavad toitu seedida, enam ei ole.

Elus toit hoiab keha kauem noorena, samal ajal kui „surnud toit“ põhjustab kiirema vananemise, sest selle toidu seedimine võtab kehalt nii palju energiat. Elusat toitu süües saab keha aga rohkem energiat. Seda on igaühel endal võimalik tunda pärast küpsetatud toidu tarbimist. Kõhus on raskem tunne ning inimene tunneb end väsinuna. Süües samal ajal aga peamiselt elusast toidust koosnevat sööki, tunned end pärast kergemini ning täis energiat.

Elava toidu söömine on tegelikult väga loomulik, kuid lääne kultuur on kaugenenud toidust ja mõttest, et toit saab tegelikult ravida ning me sageli isegi ei mõtle, mis on meie kehadele kasulikum. Oleme harjunud sööma poolfabrikaate ja valmis pakitud toitu, millest kasulikud ained on ammu lahkunud. Kiire elutempo korral haaratakse esimene ettejuhtuv toit ning ei mõelda, millest toit üldse koosneb või kuidas see meie keha mõjutab. Meie igapäevane toit koosneb suures osas kiirtoidust, poolfabrikaatidest, mikrolaineahjus soojendatud toidust, maiustustest, restoranitoidust, geenimanipuleeritud toidust, mis sisaldavad kemikaale, värviaineid, kasvuhormoone, antibiootikume ning steroide. Toit tuleb purkidest, tetrapakkidest, plastpakenditest ning me sööme üha rohkem toitu, mida looduses ei leidu.

Mõtle kõikidele kemikaalidele, mida on lisatud meie peamistele toiduainetele, mida pakutakse kiirsöögikohtades ja valmistoidus, mida sisaldab praegu pea iga perekonna iganädalane menüü. Seega pole imekspandav, et me tunneme end pidevalt haigena, ülekaalulisena ning vaevleme erinevate terviseprobleemide käes. Reklaamid, filmid, TV on mõjutanud meie elutervet mõtlemist nii palju, et me sageli ei suuda isegi tervislikku ja loomulikku eristada.

Ehk oleks aeg minna tagasi nõukogude ajal nii levinud potipõllunduse juurde, mis tähendas elusat toitu, aedvilju, puuvilju, marju, seemneid ja maitseaineid, toorest toitu täis elu. Kui paned seemne mulda, hakkab see kasvama, sest seal sees on elu. Proovi aga Buratino moodi kommi, šokolaadikooki, hamburgerit mulda panna ja see läheb vaid mädanema.

Toores toidus on elu ning see jõuab ka sinu kehasse, andes raku tasandil edasi toitaineid ning kõike seda head, mida sinu keha vajab, mitte ainult elus püsimiseks, vaid heaks enesetundeks. Tervise alused on tegelikult lihtsad, kuid me teeme need ise oma komplitseeritud maailmas raskeks. Paljude raskete haiguste ning terviseprobleemide põhjuseks on ebaloomulikud kemikaalid ning valmistamisviisid, mida looduses olemas ei ole. Lahendus on olemas looduslikes allikates, millest toores toit koosneb. Toores toit toidab, uuendab, annab energiat, ehitab, tugevdab, puhastab ja tasakaalustab meie kehasid, andes just seda, mida keha vajab.

Ütlus „oled see, mida sööd“ on üsna vana ning selles on oma tõde sees, sest sellest, mida me sööme, saab keha vajalikud ained, et meie keha vajalike ainetega varustada. Nii et järgmisel korral, kui planeerid oma toidukorda, mõtle oma tervisele ja enesetundele. Kui soovid suurendada oma keha energiat, seedimist, naha olukorda ja oma üldist heaolu, lisa söögikorda rohkem elusat toitu. Et selle kasulikkust mõista, ei pea olema arst, piisab tervest talupojamõistustest. Alusta väikestest muudatustest, sest sa oled väärt ainult parimat!

loe ja kommenteeri