Mürgid lapse koduses keskkonnas 06 Jun

Kemikaale ja mürke leidub meie kõigi kodudes, aga ka toodetes, mida meie lapsed igapäevaselt kasutavad, nagu mänguasjad, riided ja šampoonid. Meie lapsed puutuvad mürgiste kemikaalidega kokku iga päev. Mürkide eemaldamine on aga lihtsam, kui sa arvad, kirjutab aftonbladet.se.

Need kemikaalid võivad põhustada vähki ning viljatust. Nähtamatuid mürke ja kemikaale, mille lagundamiseks kulub loodusel aastakümneid, leidub enamikes kodudes. Eriti haavatavad on lapsed, kes sageli maitsevad erinevaid esemeid ning kellel seeläbi suureneb risk kahjulike ainete jõudmiseks organismi. Selle vältimiseks tasub osta ökomärgistatud tooteid, eelistada kasutatud riideid ja mänguasju ning valida kaupluses ökoloogiliselt toodetud toit.

Probleemsete ainete leidmine toodete nimekirjast on raske, sest pakendil oleva info tõlgendamiseks läheb vaja doktorikraadi keemias. Eriti raske on see mänguasjade puhul. Üldine soovitus on vältida pehmest plastist tooteid, isehelendavaid detaile ning T-särke, millel on paksem trükipilt. Eelista pigem puidust mänguasju, kuigi ka neis võib leiduda värvi, mida lapsed ei tohiks süüa.

Kasutatud asjade ostmine on lihtne viis vähendada kemikaalide hulka enda ümber, sest mõned mürgised ained eemalduvad ajaga. Sealt ka soovitus - pese regulaarselt põrandat niiske lapiga, et mürgine tolm ja mustus välja ajada.

Hügieenitoodete puhul on soovitus nende kasutamist vältida nii kaua kui võimalik, sest näiteks laste pesemisel piisab tihti puhtast veest; vajadusel eelistada looduslikke pesemisvahendeid.

Lihtsad nipid:

1. Eelista ökomärgistusega tooteid.

2. Väldi paksu trükipildiga riideid, sest need sisaldavad sageli suures koguses ftalaati, mis häirib hormoontasakaalu.

3. Vali lastele pigem puidust kui plastmassist mänguasjad.

4. Eelista kasutatud riideid, sest mürgi kogus riietes pesemisega väheneb. Kui ostad uued tooted, pese need kindlasti enne kandmist läbi.

5. Ole ettevaatlik, kui annad lastele mängimiseks vanu mobiiltelefone. Lapsed maitsevad kõike, ka patareisid ning ohtlikku plasti.

6. Pese põrandat, et eemaldada mürgine tolm.

Allikas: http://aftonbladet.se

loe ja kommenteeri