Multivitamiinid suurendavad rinnavähiohtu 26 Apr

Foto: Darren Robertson / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Darren Robertson / FreeDigitalPhotos.net

Naised, kes tarbisid multivitamiinitablette, suurendavad oma riski haigestuda rinnavähki võrreldes nende naistega, kes multivitamiini tablette ei tarbi, selgus Rootsis läbi viidud uurimuses, kirjutab svd.se.

Uuringus osales 35 000 naist ning uuringu alguses 1990ndatel keegi rinnavähki ei põdenud. Naiste tervist jälgiti 10 aasta jooksul ning selle aja jooksul haigestus 974 naist rinnavähki. Uurides, kes haigestusid, olid multivitamiine tarbivad naised suuremalt esindatud. Naised, kes tarbisid nädalas vähemalt 7 multivitamiini tabletti, suurendasid oma riski haigestuda rinnavähki 19 protsenti võrreldes nendega, kes vitamiinitablette ei tarbinud.

Isegi kui hetkel ei ole teada, kas tegemist on põhjus-tagajärg seosega, peab antud tulemusse suhtuma tõsiselt ning seda edasi uurima, räägib Susanna Larsson. Tema arvates on olemas ka bioloogiline seletus uuringu tulemusele. Nimelt on multivitamiine tarbinud naistel tihedama koega rinnad ning tihedam kude on üheks rinnavähi riskifaktoriks.

Seepärast soovivad uurijad loobuda täiendavatest vitamiinidest ning süüa selle asemel tervislikult, nii omandab keha kõik vajalikud toitained ja vitamiinid. Üheks multivitamiini ja rinnavähi seoseks peetakse ka multivitamiinis leiduvat foolhapet. Foolhape kaitseb tavaliselt vähi vastu, kuid kui vähk on juba olemas, suurendab see vähirakkude laienemist.

Euroopas on arutatud varem toitainete rikastamist foolhappega, kuid kuna mitmed uuringud on näidanud ohtu suurenenud jämesoole-, rinnavähi ja eesnäärmevähile, otsustati paljudes maades selle lisamisest loobuda kuni täpsemate uuringuteni.

Alates 1996 ja 1997 lisatakse USAs ja Kanadas kohustuslikult jahule foolhapet, mida tol korral peeti oluliseks sammuks rahvatervise parandamisel. Tegevuse eesmärk oli vähendada neuraaltoru defektidega sündinud laste hulka.

Toitu tervislikult, proovi süüa võimalikult looduslikku toitu, valmistades seda ise puhastest toorainetest ning jälgi, et keha omandaks kõik vajalikud ained, nii puudub ka vajadus tehislike toidulisandite ja vitamiinide järele.

loe ja kommenteeri