Mürgine keskkond võib põhjustada rasvumist 10 Jul

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Meie keskkonnas olevad mürgid ja kemikaalid võivad põhjustada suurenenud ülekaalu probleemi, näitab hiljuti tehtud uurimus, mis viidi läbi 1000 70-aastase inimese hulgas. Kel oli suur ülekaal, nende kehas oli ka kõige rohkem saasteaineid.

Paljud maailma teadlastegrupid on välja selgitanud, et organismi sattunud saasteained võivad olla loomade rasvumise põhjuseks ning algsed tulemused näitavad, et sama seos on ka inimeste ülekaaluga.

Uuring viidi läbi 1000 rootslase hulgas vanuses 70 aastat, pooled neist olid naised, pooled mehed. Analüüsiti vereproove ning mõõdeti erinevate kemikaalide ja mürkide taset kehas nagu raskemetallid, pestitsiidid, dioksiidid ja teised kemikaalid. Ning välja tuli üllatava seos ülekaalu ning mürgiste ainete koguse vahel kehas. Need avastused võimaldavad uurijatel ülekaalu ning kehas leiduvate saastainete koguse küsimusega edasi tegeleda, sest seos on ilmselge.

Vaid kaks protsenti on testitud
Hetkel on Euroopa Liidus registreeritud ca 140 000 kemikaali, vaid paar protsenti nendest on testitud. See tähendab, et 98% turul olevatest kemikaalidest ei ole enne müüki laskmist üldse mingeid teste läbinud. Lisaks liigub ringi palju keelatud kemikaale. Üheks heaks näiteks on PCB ehk polükloreeritud bifenüülid, 1920-aastatel tööstuslikult loodud tervisele kahjulikud kemikaalid, mille kasutamine on täiesti keelatud. Kuid näiteks plasti pakitud juustu ostes on suur oht, et plastik sisaldab endiselt PCBd.

Uurijad arvavad, et paljude terviseprobleemide põhjuseks on just need väikesed mürgiste ainete kooslused, mis meie kehas hakkavad omavahel mõjuma ning tekitavad probleeme. Hetkel on veel vähe teada, kuidas need kemikaalikokteilid, millega igapäevaselt kokku puutume, meie tervist mõjutavad. Esimesed uurimused on ka näidanud, et erinevate saasteainetega kokkku puutumine looteeas mõjutab lapse tulevast kehakaalu.

Allikas: www.svt.se

loe ja kommenteeri