Mustikad vähendavad diabeediriski 23 Apr

Hiljuti USA-s tehtud uurimuse andmetel võib mustikate, õunte ja pirnide söömine olla seotud diabeeti haigestumise riski vähenemisega.

Need puuviljad sisaldavad palju flavonoide – looduslikku ühendit, mida leidub teatud puu-, köögi- ja teraviljades, ning mida mõned teadusuuringud on vaikselt sidunud südamehaigustesse või vähktõppe haigestumise ohu vähenemisega.

„Inimestel, kes sõid suuremas koguses mustikaid või õunu, kippus olema väiksem oht haigestuda 2. tüübi diabeeti," kõneles uurimistöö kallal töötanud USA Harvardi ülikooli arstiteaduskonna teadur An Pan. Ta lisas samas: „Uurimuse tulemused näitavad seost, kuid ei tõesta, et puuviljadel iseenesest on diabeeti ennetav toime".

USA riikliku terviseinstituudi poolt rahastatud hiljutise uurimuse käigus jälgiti umbkaudu 200 000 mehe ja naise toitumisharjumusi. Kolme käimasolevasse Ameerika tervishoiutöötajate läbiviidavasse
uurimusse kaasatud osalejad täitsid tavaküsimustikke teemal, kui sageli nad tarbivad teatud sööke ja jooke.

Uurimuse alguses ei olnud ühelgi osalejal diabeeti, kuid umbes 12 600-l osalejal diagnoositi see uurimistöö käigus.

Kõige tagasihoidlikumad uurimuses osalenud mustikate sööjad teatasid, et tarbivad kuu jooksul vähem kui ühe portsjoni (pool klaasi), samas kui suurimad mustikate tarbijad sõid nädalas kaks või rohkem portsjonit.

Teadlased leidsid, et võrreldes nendega, kes mustikaid ei söönud, oli mustikaarmastajatel 2. tüübi diabeeti haigestumise oht 23 protsenti väiksem. Inimestel, kes sõid nädalas vähemalt viis õuna, oli 2. tüübi diabeeti haigestumise oht samuti 23 protsenti väiksem, võrreldes nendega neil, kes õunu ei söönud.

Teadlased oletasid, et selliste tulemuste taga võivad olla teatud flavonoidid, mille sisaldus õuntes ja mustikates on eriti kõrge.

Uurijad olid juba eelnevalt arvestanud teiste ohuteguritega, nagu kehakaal, suitsetamine ja diabeedi varasem esinemine perekonnas.

Need tulemused on kooskõlas varasemalt Soomes koostatud marjade ja õunte tarbimist ning diabeediohtu käsitleva aruandega.

Allikas: http://www.healthnews.com/

loe ja kommenteeri