Nauditav slow-food ja rahulik elustiil 21 Veeb

Kreekas asuva restorani märgeKiirustav eluviis, kiirtoit ning kiirtreening ja kiirkoolitus on asjad, mille aeg hakkab ümber saama. Inimesed on aru saanud, et kiire eluviisi vahele topitud kiirtegevused ei paranda tegelikult meie elukvaliteeti, vaid tekitavad argipäeva nautimise asemel stressi.

Slow Food, www.slowfood.com, on organisatsioon, mis propageerib toitu, mis on hea, puhas ning õiglane. Toit peab maitsema hästi, olema valmistatud puhtalt ning loodust ja meie tervist säästvalt ning toidu valmistajad saavad oma töö eest õiglast tasu.

Meeldiv seltskond, üheskoos ja puhastest toorainetest korraliku toidu valmistamine ning nautimine, lisaks kohalike toidutraditsioonide hindamine ja jätkamine – see on Itaaliast alguse saanud liikumise peamine eesmärk, astudes vastu rahvusvaheliste kiirsöögikohtade pealetungile. Slow-food liikumisega on üle maailma liitunud ka paljud restoranid, kes poolfabrikaatide asemel valmistavad toidu puhastest kohalikest toorainetest, mille kasvatamisel on arvestatud ka looduse ja keskkonnaga. Põhimõtetest lähtuvalt on liikumise vapiloom tigu.

Tekib aga küsimus, kas pärast pikka tööpäeva keegi tõesti jõuab toitu algusest lõpuni valmistada, eriti kui tegemist on lastega perega, kus lihtsam on panna lauale makaronid ja lihapallid, millele saab alati kindel olla. Slow foodi toetajad aga leiavad, et see on puhas teraapia, võimalus end tööstressist välja lülitada ning nautida söögitegemist koos lastega, mille käigus jõuab rääkida nii möödunud päevast kui ka kuulata laste muresid ja probleeme. Hilisem ühine õhtusöök maitsva ja isevalmistatud toiduga on kogu seda vaeva kindlasti väärt.

Eriti kui tutvuda uuringuga, mida korraldas Tennessees asuv Vanderbilti ülikool, mille käigus jälgiti 5500 10 kuni 11 aasta vanuseid lapsi ning nende akadeemiliste võimete ja kiirtoidu vahelist seost. Noored, kes tarbisid kiirtoitu viimase nädala jooksul 1-3 korda, said oma klassikaaslastest, kes sõid tervislikult, keskmiselt 12% halvemaid tulemusi keele ja matemaatika testides. Testi tulemusi võis mõjutada ka vanemate käitumine, mille puhul kiirtoitu tarbivate laste vanematel on vähem aega oma laste koduseid töid kontrollida ning neid aidata.

Kui tunned, et kokkamine pole seni sinu tugevam külg olnud, kuid sooviksid siiski selle uue liikumisega kaasa minna, korraldatakse ka Eestis toredaid söögikoolitusi, näiteks Kiika Kööki http://www.kiikakooki.ee/index.php?id=28, Jaapani toidu teemalise koolitused http://moshimoshi.ee/moshiuudised.htm, Tai toidu koolitus http://www.jolos.ee/2419-tai-koogi-koolitus/, Tartu Rahvaülikooli kokakursused http://www.rahvaylikool.ee/study/2/19.
Slow food toitu Eestis pakub näiteks Palmses asuv kohvik Lahemaa Kohvikann http://kohvikann.ee/, restoranid Gloria ja Egoist, kohvik Bestseller ja restoran Vertigo ning Pädaste mõis.

loe ja kommenteeri