Neli kõige tüüpilisemat kõhuprobleemi 30 Jaan

Head seedimist on võimalik saavutada õige toitumisega, kuid mida teha siis, kui kõhuprobleemid ei anna kuidagi asu? Siit lahendused kõige tavalisematele kõhuhädadele.

 

1. Punnis kõht
 
Sümptomid: Punnis ja pinges kõht, ebameeldiva lõhnaga ning valju heliga kõhugaasid.
 
Tavaline põhjus: Tervislike piimhappebakterite ning riknemist põhjustavate bakterite tasakaal soolestikus on kaldunud viimaste kasuks, mis tekitab paljudel inimestel ebameeldivaid vaevusi.
 
Lahendus: Söö rikkalikult probiootilisi hapendatud piimatooteid, mis aitavad suurendada tervislike soolebakterite hulka. Lisades siia juurde kasulikke kiudaineid kiudaineterikaste helveste, rukkileiva või teiste samasuguseid aineid sisaldavate toitude näol, vabaned soolestikus tekkivatest gaasidest ning ebameedivustundest.
 
2. Kõhukinnisus
 
Sümptomid: Kõht tundub raske, pinges ja paisunud ning WC-d külastatakse tulutult päevi. Isu ei ole ning sul võib esineda kõhuvalu. Lisaks on olemas ka mitte nii tuntud nn. peidetud kõhukinnisus. Siis külastad iga päev küll WC-d, kuid jääkidest ei vabane. Võid tunda, et soolestik pole täielikult tühjenenud.
 
Tavaline põhjus: Stressi tõttu töötab kõht aeglasemalt ning mõnel jääb täiesti seisma. Teised põhjused on kiudainetevaene toit, liiga vähe vedelikku ning vähene füüsiline aktiivsus.
 
Lahendus: Söö kiudaineterikast toitu, nii vees lahustuvaid kiudaineid kui ka lahustumatuid, mis stimuleerivad soolestiku tööd. Joo palju vett ning söö musti ploome, sest need aitavad soolestikku taaskäivitada. Ära unusta treeningut, pallimänge, jooksu ning aeroobikat.
 
3. Jämesoole probleemid
 
Sümptomid: Paisunud kõht ning ebaregulaarne väljaheide, mis võib varieeruda kõhukinnisusest kõhulahtisuseni. Võib esineda seedehäireid ning vereeritust jämesoolest.
 
Tavaline põhjus: Jämesool on ärritunud bakterite infektsioonist, seenbakteritest või mõnest viirusest.
 
Lahendus: Parim viis jämesooleärrituste vältimiseks on muuta soolestiku immuunsussüsteem tugevamaks. Seda on võimalik teha tervisliku toitumise kaudu, tarbides toitu, mis sisaldab rikkalikult pro- ja pribiootilisi baktereid ja vees lahustuvaid kiudaineid.
 
4. Kõhulahtisus
 
Sümptomid: Vedel või „vesine“ väljaheide, mis järgneb vahetult söögikorrale. Sageli esineb ka kõhuvalu või kõhukrampe.
 
Tavaline põhjus: Väljaheide läbib jämesoole liiga kiiresti Sageli on selle põhjuseks jämesoole probleemid, kuid kõhulahtisuse põhjuseks võib olla ka talumatus teatud toitude suhtes. Põhjus võib peituda ka kiduainete puuduses.
 
Lahendus: Tarbi pro- ja pribiootilisi baktereid ning kiudaineid. Ära unusta süüa regulaarselt, parajas koguses, et soolestik oleks täidetud ning saaks oma ülesandeid täita.
 
Allikas: http://iform.se
loe ja kommenteeri