Nipid meeldivaks ja saledaks talveks 04 Dets

Kui kuulud nende hulka, keda talv ning külmakraadid just rõõmust rõkkama ei pane, siis siit sulle mõned nipid, et olemine enda jaoks meeldivamaks muuta.

Talvine külm tähendab, et täiskõhu- ja rahulolutunde tekkimiseks on vaja süüa sooja sööki või juua kuuma jooki - soojust peab sulle pakkuma igapäevane menüü. Hea enesetunde tekkimiseks on vaja nautida iga toidukorda. Seepärast ära unusta lauakaunistusi, pane põlema küünal või too tuppa kaunistuseks mõni oks loodusest.

Oluline on süüa erinevates värvides toitu, et saaksid kõiki kehale vajalikke looduslikke toitaineid. Näiteks mustikaid, viinamarju, tikreid ja vaarikaid looduslike antotsüaanide saamiseks; tomatit ja arbuusi, kus leidub lükopeeni; porgandeid, apelsine ja mangosid, mis sisaldavad karotenoide; brokkoli ja spinat sisaldavad klorofüli ning sibul ja õunad flavonoide. Kui sööd värvispektri värvidest sinist, tumepunast, punast, kollast, oranži, rohelist ja valget, siis oled saanud kõiki vajalikke aineid.

Toored aedviljad on kõige tervislikumad, kuid kui need sinu lemmikute hulka ei kuulu, siis keeda neid kergelt, vala üle oliiviõliga ning naudi seejärel. Oliiviõli sisaldab värvipigmendis leiduvate ning rasvas lahustuvate ainete osa, tehes sinu organismile ja tervisele ainult head.  Näiteks lükopeen on kehale eriti kergesti omastatav just pärast kuumutamist, nii et valmista suur potitäis tomatikastet ning kasuta seda paljude toitude juures.

Jookse, hüppa, rulli end lumes, suusata või kelguta, jaluta, tee joogat, mängi lastega, mine koeraga jalutama, hobusega ratsutama, uisuta. Seda nimekirja on võimalik lõpmatuseni täiendada toredate tegevustega, mida on võimalik talvel harrastada.

Päevavalguse käes on oluline liikuda just pimedal ajal, sest sel perioodil vajab keha kõige rohkem D-vitamiini. Seega, mine tee lõunapausil üks jalutuskäik või alusta oma hommikut kerge sörgiga. Värskes õhus liikumine stimuleerib lisaks ajus serotoniini tootmist, mis tõstab meeleolu: sa muutud erksamaks, magad paremini ning oled tervem, sest füüsiline aktiivsus tugevdab keha immuunsussüsteemi.

Allikas: http://www.matnyttig.se

loe ja kommenteeri