Noorte saledus peitub piimas 06 Mär

Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Olles joonud klaasi piima oled just omandanud 14 vitamiini ja mineraali, mida Sinu keha heaks enesetundeks iga päev vajab. Kuna värskeid taimi pole võimalik siin külmas kliimas aastaringselt kasvatada nagu näiteks Hispaanias või Itaalias, on piim toitainete sisalduse tõttu väga oluline jook, sest sisaldab pea kõikidest toiduainetest kõige rohkem toitaineid. Seepärast peaksid lapsed ja täiskasvanud jooma vähemalt pool liitrit piima päevas, kirjutab www.mjolkframjandet.se.

Kuigi piimas on palju toitaineid, on tema rasvasisaldus väike. Piimas on palju valku, millest koosnevad paljud meie organid ning piimas on ka olulisel määral kaltsiumi. Kaltsium koos treeningu ja D-vitamiiniga aitab ehitada meie luustikku, muutes selle vastupidavaks ja tugevaks.

Kuna luustiku moodustumine toimub 25. eluaastani, on eriti oluline, et noored tarbiksid vajalikul hulgal piimatooteid. Selleks, et saada sama kogus kaltsiumi nagu on klaasis piimas, peaksime ära sööma 9 portsjonit brokkolit või lillkapsast. Lisaks on piimas ka D-vitamiini, mida vajame tugeva luustiku ehitamiseks ning A-vitamiini, mis on hea meie nägemisele. Eriti oluline on piimatarbimine puberteedieas noortele tüdrukutele, et tugevdada oma luustikku, mis naistel hilisemas eas meestest kiiremini nõrgeneb.

Ameerikas läbi viidud uurimus Third National Health and Nutrition Examination Survey, mis käsitles 12-16 aasta vanuste ameeriklaste toitumisharjumusi, näitas, et need, kelle vööümbermõõt oli suurim, tarbisid päevas kõige vähem piimatooteid. Noored, kelle päevane piimatoodete tarbimine oli peaaegu viis detsiliitrit, olid märksa väiksema vööümbermõõduga. Seos oli olemas ka siis, kui piima asemel oli tarbitud teisi piimatooteid, näiteks juustu.

Teadlaste arvates on hetkel seda teemat liiga vähe uuritud, et suuri üldistusi teha, kuid on tõendeid, et piima ja piimatooteid tarbivad noored on saledamad kui nende eakaaslased, kes eelistavad piimatoodetele näiteks magusaid jooke, kiirtoitu ja maiustusi. Üheks seletuseks on piima kaltsiumisisaldus, mille tõttu rasva ei lasta kehal omandada, vaid see väljub koos väljaheidetega.

Piima on aegade jooksul kasutatud ka ravimina, ka paljud meie hulgast on kipitava kurgu ja köha leevendamiseks joonud sooja piima meega. Ka põletikulisele nahale on kiirema paranemise nimel koort või piima peale määritud.

Kui kuulud aga nende hulka, kes ei talu piima, on võimalik kehale vajalik päevane kaltsiumi hulk võimalik omandada mujalt. 5 dl piima annab sama palju kaltsiumi kui:

  • 70 g juustu (17%)
  • 950 g brokkolit
  • 630 g spinatit
  • 310 g pähkleid
  • 220 g mandleid
  • 500 g krevette
  • 300 g sardiine koos luudega
loe ja kommenteeri