Noortel on D-vitamiini puudus 19 Nov

Rootsis sooviti uurida D-vitamiini puudust laste seas, kes olid allergilised kala, muna ja piima vastu. Suur oli aga üllatus, kui nähti testide tulemusi.

Rootsi dietist Lisbeth Nordström soovis uurida D-vitamiini kogust laste organismis, kes kannatasid erinevate toiduallergiate käes. Uuringus osales 62 noorukit, kellest kahekümnel oli diagnoositud toiduallergia. Uuringu eesmärgiks oli näha, kas toiduallergia tõttu on neil lastel vähem D-vitamiini kui teistel, sest just kalast, munast ja piimast saavad inimesed palju D-vitamiini.

Uuring näitas, et allergikutel oli D-vitamiinist tõepoolest puudus, kuid ka teistel uuringus osalenud lastel ei olnud organismis piisavalt D-vitamiini, kuigi nad järgisid soovituslikku päevast toitumist.

Analüüsid võeti teadlikult märtsis, mil Põhjamaades elavatel iniemstel on D-vitamiini kogus lühema päevavalguse perioodi tõttu väiksem. Lisbeths Nordström leiab, et D-vitamiini vähesuse põhjuseks võivad olla muutused laste elustiilis, sest nad veedavad vähem aega värskes õhus ning ka suvel kaetakse lapsi päikesevalguse eest, mistõttu organismil ei olegi võimalik piisavalt D-vitamiini toota.

Soome Terviseamet on seetõttu soovitanud inimestel tarbida rohkem D-vitamiini. Nimelt on soovitav kaheksateistkümnenda eluaastani aastaringselt tarbida täiendavalt D-vitamiini. Sarnaselt Eestile soovitatakse ka Rootsis D-vitamiini täiendavalt tarbida kuni lapse 2-aastaseks saamiseni.

Allikas: Norrbottens Kuriren

loe ja kommenteeri