Omega-3 toit aitab aju vananemise vastu (1) 06 Mai

Viimastest ajakirjas Neurology avaldatud uuringutest selgub, et kui toidus leidub liiga vähe omega-3 rasvhappeid, vananeb aju kiiremini ning meie mõtlemisvõime halveneb.

California ülikooli teadlased avaldasid andmed, millest selgub, et kui keskealised või vanemad inimesed tarbivad sagedasti omega-3 rikast toitu, suudavad nad pidurdada oma mentaalset tagasiminekut, mis võib viia dementsuseni.

Uuringus osalenud teadlane Dr. Zaldy Tan märkis, et katsealuste, kelle verenäitajates sisaldus omega-3 rasvhappeid vähem, ajumaht oli väiksem. Tulemused vastasid aju kaheaastasele vananemisele.

Uuringus osales 1500 inimest, kelle keskmine vanus oli 67 eluaastat ning keegi osalenutest polnud dementne. Katsealustele tehti ajuskanneering ning testiti ka nende mentaalseid funktsioone, kehamassi ja omega-3 taset punastes verelibledes.

Uuringutest järeldus üsna otseselt, et mida rohkem leidub punastes verelibledes omega-3 rasvhappeid, seda funktsionaalsem on inimese aju - parenesid nii pildimälu kui ka oskus paralleelselt mitut ülesannet lahendada. 

Aju skanneerimine näitas, et madala omega-3 tasemaga inimeste puhul on verejuurdevool ajju väiksem. Ka varasemad uuringud on kinnitanud omega-3 rasvhappe kasulikkust meie ajule.

loe ja kommenteeri