Päästa end hormoonikaosest! 19 Dets

 

Naistel on elus mitu eri perioodi nagu rasedus või klimakteerium, kus hormonaalne tasakaal on paigast ära ning see muudab ka enesetunde ebameeldivaks. Seda on võimalik aga parandada mitmel eri moel.

Üheks võimaluseks on muuta oma elustiili. Kui töö on olnud stressirohke, tasuks valida rahulikum amet, et hoida oma tervist. Vananedes ei suuda me hoida sama elutempot -  peaksid kuulama oma keha. Hea aeg on alustada millegi täiesti uuega, teha oma unistused teoks. 

 

Klassikaliste klimakteeriumiprobleemide nagu kehatemperatuuri ja meeleolu kõikumised, unehäired ja stress, aitab hästi liikumine ning tervislik eluviis. Mida aasta edasi, seda rohkem peab enda eest hoolitsema.

 

Eelklimakteerium tuleb paljudel naistel juba pärast 35. eluaastat. Esmalt langeb kehas progesterooni tase ning menstruatsioon on sagedasem ja vererikkam. Paljudel tekib probleeme meeleolukõikumistega. Ka kuiv nahk ning pisarad on sage nähtus. Kui kehas langeb östrogeenitase ning menstruatsioonid kaovad, on tegemist klimakteeriumiga. Selles olukorras on tavaline, et naisel langeb meeleolu, ta on kergesti ärrituv, rahutu, pisarad on kerged tulema, raske on magada, sagedased kuumahood ja nahk kuivab.

 

Harv ei ole ka juhus, et progesteroonitase on muutunud kehas liiga madalaks ning domineerib östrogeen, mille tõttu ainevahetus aeglustub ning kehakaal hakkab tõusma, keha hoiab vedelikku kinni. Alternatiiv on tarbida sel aja bioidentset progesterooni.

Probleem kehakaaluga tekib naistel tavaliselt 40-50ndates eluaastates, kui algab eelklimakteerium ja klimakteerium. Keha muutub hormoonimuutuste tõttu rahutuks, stressi suhtes ollakse tundlikum ning see suurendab kortisooli taset kehas. See omakorda viib kõrge insuliinitasemeni, mille tõttu keha salvestab üleliigsed kalorid vöökohale.

 

Samaaegselt langev serotoniini tase põhjustab paljudel naistel soovi süüa rohkem süsivesikuid, et end paremini tunda. Stressi korral ebatervislikult toitudes hakkab insuliin kohe suhkrut salvestama. Kehakaalu tõustes alustatakse treeningkoormuse tõstmist, kuid see mõjub kehale täiendava stressifaktorina, mille tõttu kehakaal võib hoopis tõusta.   

Expressen.se

 

 

loe ja kommenteeri