Päästke mehed õllekõhust! 28 Apr

Foto: 7thsens / FreeDigitalPhotos.net

Foto: 7thsens / FreeDigitalPhotos.net

Paljud mehed toituvad valesti, on stressis, ei kuula oma keha signaale ning saavad omale õllekõhu ehk suurenenud vöökoha, kuhu kogunenud rasv on eriti ohtlik tervisele, kirjutab dn.se.

Isegi kui keskmine 30ndates mees treenib üsna regulaarselt, teab, milline toit on kasulik ning mõtleb, mida endale suhu pistab, ei toimi see siiski, kehakaal jätkab vaikset tõusu igal aastal. End profiilis peeglist vaadates võib märgata tekkivat õllekõhtu, lõua all aimata lotti. Tegelikult on meeste ülekaalu probleem suurem kui naistel, sest nad lasevad oma õllekõhul suureneda, kuid kõhul asuv rasv on tervisele kõige ohtlikum. Isegi kui KMI on normaalne ning kaal on normis, kahekordistab õllekõht riski surra liiga noorelt. Ning uued uuringud on näidanud, et isegi kui käia 2-3 korda nädalas jõuasaalis, ei ole see piisav, kui eluviis muidu on istuv.

Üheks õllekõhu põhjuseks on stress ja liiga lühike ööuni, kuid loomulikult on oma osa ebareeglipärastel söögikordadel. Süües ebareeglipäraselt suureneb õllekõhu, kõrge vererõhu ja diabeedi oht kuni 50 protsenti, mis omakorda suurendab infarkti ja insuldi ohtu nagu ka dementsuse, Alzheimeri ning mitmete levinud vähivormidesse haigestumise riski.

Oluline on meestel mõelda ka oma toitumisele. Hea on vahemeremaade toit, mis sisaldab palju puu- ja aedvilju, kala, täisteratooteid ja oliivõli ehk tervisele kasulikku toitu. Mitmed uuringud on näidanud, et vahemeremaade toit vähendab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski, vähkkasvajate ning mälu ja närvisüsteemiga seotud haiguste riski.

Vahemeremaade toidu puhul väheneb ka küllastatud rasvhapete osakaal toidus, mida omandame palju piimatoodete ja lihaga. Köögiviljatoitude rohkus tuleb meestele kasuks, sest tavaliselt söövad nad vähem aedvilja kui naised, mis võib tuleneda naiste harjumusest taluda köögiviljades leiduvat mõru maitset paremini kui mehed.

Oluline on jälgida ka toiduportsjonite suurust, keskmine mees, kes on füüsiliselt aktiivne, vajab ca 2600 kalorit päevas.

Enamikul meestel hakkab kehakaal suurenema 30ndates aastates. Ja sageli kuhjub rasv sinna, kus vanematelgi, ehk rasva kogunemine kehal on geneetiliselt päritav. Isegi kui mehed teavad, mis on tervislik ja mida peaks sööma, selgub lähemal uurimisel, et väikestest patustamistest, enda toiduga premeerimistest ning salaja söömisest kujuneb üsna suur õllekõht. Ja sageli ei aita siin ka sportimine, vaid oluline on jälgida oma toitumist ning teatud aja pidada toidupäevikut, kuhu panna kirja iga suhu pistetav pala. Selgus, kust õllekõht pärit on, on päevikust üsna kiire tulema.

Oluline on pöörata tähelepanu ka alkoholile, mis meeste puhul on õllekõhu (millest osaliselt ka nimi) üheks peamiseks põhjuseks. Lisaks rasvale on alkohol toidulaua kõige kaloririkkam toitaine. Klaasis veinis on näiteks 100-150 kalorit, õlles kuni 200 kalorit, mis vastab 11,6 suhkrutükile. Õhtusöögil, mille käigus kulub mitu klaasi veini toidu kõrvale ning pärast veel konjak, võib alkoholist saadavate kalorite hulk vabalt ulatuda 1000-2000ni, sõltuvalt klaasi suurusest. See on sama kui süüa 100-200 grammi rasva. Alkohol on väga energiarikas, mis samal ajal ei tekita täiskõhutunnet, vaid hoopis suurendab isu.

Lõpetuseks lihtne vahemereline retsept kahele inimesele.

Sidruni- ja oliivikana

Toitaineväärtus: Ca 420 kcal, 14 gr rasva, 31 gr valku, 40 gr süsivesikuid portsjoni kohta

o 4 kanakintsu
0,5 spl oliivõli
2 dl vett
0,5 tk kanapuljongikuubikut
0,5 dl rohelisi oliive
4 viilu sidrunit
125 gr konserveeritud kikerherneid
maitsestada soola ja pipraga

Kõrvale:
100 gr täisteraleiba
150 gr segasalatit

Valmistamine

Eemalda kanakintsudelt nahk, lisa soola ja pipart. Kuumuta pannil õli ning pruunista kintsud ümber-ringi, et nad oleksid kenasti pruuni värvi. Keeda vesi, lisa puljongikuubik ja oliivõli väikesesse potti. Lisa sinna kanakintsud, sidruniviilud ja oliivid ning lase õrnal tulel keeda ca 10 minutit. Kui need on keenud, lisa kikerherned ning serveeri söök koos täisteraleiva ja salatiga.

loe ja kommenteeri