Pärast puhkust rahuliku südamega tööle 24 Aug

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Kontoritool rannatooli asemel, kohustused, kohtumised ning tähtajad kellaaegadeta, muretute päevade ja ööde asemel. Alusta tööle naasmise järel rahulikult, et vältida töömasenduse tekkimist.

Soovitav on hoida puhkusetunnet ka paar päeva pärast tööle naasmist ning jälgida, et saaksid end korralikult välja puhata. Enamike inimeste jaoks tähendab pärast pikka puhkust tööle naasmine survet ning pehmem algus on stressi vältimiseks soovitatav.

Puhkuse ajal on meil aega rahulikult oma tööasjade ja ülesannete peale mõelda ning võimalik, et teha ka uusi plaane. Kui tuleme aga tööle tagasi, ei ole seal midagi muutunud, mille tulemusena inimesed samuti stressi lähevad. Seepärast on oluline alguses rahulikult taas sisse elada, mitte teha kohe pikki päevi, et puhkuse jooksul tegemata asjadega järjele jõuda. Et seda vältida, on soovitav enne puhkusele minemist:

1. Planeerida
Planeeri oma tegemisi enne puhkusele minemist, et tähtsamad asjad oleksid valmis ning jõuad teha ka ootamatuid tegemisi, mis tavaliselt viimastel päevadel enne puhkust pinnale võivad kerkida.

2. Võtta rahulikult
Viimased päevad enne puhkusele minekut proovi rahulikumalt võtta ning kolleegidega kõik vajalikud asjad läbi rääkida.

3. Lõpetada
Lõpeta nii palju tööasju kui võimalik. Ära tegele nendega, mis kannatavad oodata puhkuse lõppemiseni.

4. Korista
Korista oma kirjutuslaud ning viska ära kõik ebavajalikud paberid. Asjad, mida kolleegidel vaja võiks minna, aseta lauale nähtavale kohale. Ülejäänud materjalid pane oma kohale.

5. Informeeri
Informeeri oma töökaaslasi, kuidas neil on võimalik sind hädaolukordades tabada, et asendajad saaksid end rahulikult tunda. Informeeri ka oma koostööpartnereid oma puhkusest ning enda asendajast.

6. Delegeeri
Luba oma kolleegidel vastutust võtta, delegeeri need asjad, mida saad delegeerida.

7. Sülearvuti
Kui võtad arvuti puhkusele kaasa, ära lase sel kogu aeg silma all olla. Kasuta arvutit vaid hädaolukordades.

8. E-kirjad
Vaata üle oma e-kirjade seadistused. Kas peaksid kõik kirjad automaatselt edasi suunama või piisab „olen puhkusel“ teatest, kus on olemas info vajalike kontaktidega, kui kirja saatja ei saa sinu puhkuse lõpuni oodata.

9. Telefon
Informeeri sekretäri ning telefonidele vastajaid, et lähed puhkusele ning kui pikaks ajaks ning kellele sel ajal peaks sinu ülesanded suunama. Lisaks kontrolli üle, kas sekretäril on hädaolukorra puhul sinu kontakt olemas.

10. Puhka tööst
Kui vähegi võimalik, proovi puhkuse ajal hoiduda tööga tegelemast, sellest on pikas perspektiivis palju kasu. Kui ei ole võimalik täitsa vaba olla, pane paika täpsed ajad, mil tegeled tööülesannetega, kuid mitte kõikidel puhkusepäevadel.

Ära kasuta viimaseid puhkusepäevi tulevate tööülesannete peale mõeldes, selle asemel:

1. Alusta tööle naasmist rahulikult, planeerides paar päeva end tööülesannete ja nende seisuga kurssi viimiseks.
2. Alusta lihtsamate tööülesannetega ning oota raskemate või olulisematega alustamist.
3. Vii end vahepeal toimunuga kurssi.
4. Väldi esimestel puhkusejärgsetel päevadel ületöötamist, võta selle asemel rahulikult.

http://www.kvalitetsmagasinet.se

loe ja kommenteeri