Piim võib meestel vähki põhjustada 27 Dets

Põhjamaades elavad mehed joovad maailmas kõige rohkem lehmapiima, samas on neil kõige suurem tõenäosus surra eesnäärmevähki, kirjutab svd.se.

Teadlased üle maailma on ühel meelel, et piimajoomise ning eesnäärmevähi vahel on seos. Ameerika Harvardi ülikooli teadlased soovitavad täiskasvanud meestel mitte juua rohkem kui kaks klaasi piima päevas. Eriti vanemad mehed peaksid olema ettevaatlikud piima liigse tarbimisega.

1998. aastal viis Rootsi teadlane Alicja Wolk läbi uuringu 526 Örebro mehe hulgas. Need, kes tarbisid kõige rohkem kaltsiumi, omasid ka kõige suuremat riski agressiivsesse eesnäärmevähki haigestumiseks.

Rootsi Sahlgrenska haigla peaarst Jan-Erik Damber aga leiab, et epidemoloogiliste uuringute sõnum ei ole piisavalt ühene, et selle järgi kohe oma harjumusi muutma hakata, kuid ta lisab, et piimatooted võivad olla üheks eesnäärmevähi põhjuseks.

Alicja Wolk leiab, et piimatooted ei põhjusta vähirakkude teket, kuid aitavad kaasa sellele, et haigus muutuks agressiivsemaks. Hüpoteesi järgi tekib organismis kaltsiumi ja D-vitamiini vaheline tasakaalutus, hävitades tasakaalu, mis kaitses rakke. Kehal on mõlemaid vaja, kuid maades, kus päikesevalgust on vähem, võib kaltsiumi liigne tarbimine takistada D-vitamiini moodustumist.

Teine hüpotees põhineb piimas leiduvatel aminohapetel, mis suurendavad keha loomuliku kasvuhormooni tootmist. Tekib insuliinisarnane kasvuhormoon IGF-1, mis on vähiuuringutes hetkel kuum teema.

loe ja kommenteeri