Praetud toit ei põhjusta südamehaigusi 27 Jul

Hiljutine ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuring näitas, et praetud toidu ning tõsiste südamehaiguste vahel ei ole seost. Vähemalt Hispaanias, kus uuring rohkem kui 40 000 inimese peal läbi viidi, kirjutab svd.se.

Paljud uuringud on näidanud, et palju oliiviõli, lehtköögivilju, täisteratooteid, kaunvilju ning pähkleid sisaldavad toidud avaldavad tervisele positiivset mõju. Hispaanias tehtud uurimus näitab, et oliiviõli ning päevalilleõli suures koguses tarbimine, olgu praetud või friteeritud kujul, vähendab tõenäosust haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, näiteks infarkti või veresoonte krampi.

Uuringuga alustati 90ndatel, mil 40 757 inimeselt vanuses 29-69 küsiti nende toitumisharjumuste kohta, sh kui sageli nad tarbisid praetud toitu kodus või väljas süües. Teadlased soovisid välja selgitada, kas need, kes tarbivad sageli praetud või friteeritud toitu, suurendavad seega südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

Osalejad jaotati nelja gruppi: kõige esimeses grupis olid need, kes tarbimist vähesel määral praetud toitu; viimases aga need, kes tarbisid tihti ka friteeritud toitu. Uuringu alguses gruppide vahel suuri erinevusi südamehaiguste osas ei esinenud. Avastati 606 südamehaiguste juhtumit, kuid neid esines kõikides gruppides võrdselt.

Teadlased leidsid, et Hispaanias, kus kasutatakse praadimiseks ja friteerimiseks oliivi- või päevalilleõli, ei avalda toidu praadimine südamehaigustele suurt mõju.

Kaks teist uurimust, millest üks toimus Costa Ricas ning teine oli rahvusvaheline, ei suutnud samuti leida selgeid seoseid praetud toidu ja südamehaiguste vahel. Seetõttu ei saa väita, et just praetud toit on tervisele kahjulik. Küll aga võib toit, mida praetakse, avaldada tervisele mõju, sest sisaldab sageli rohkem kaloreid, mis viivad kõrge vererõhu ning rasvumiseni.

Vahemeremaades kasutatakse praadimiseks ning friteerimiseks peamiselt oliivi- ja päevalilleõli. Kiirsöögikohtades, mis on peamiselt Ameerika päritolu, kasutatakse praadimiseks aga suurema transrasvade hulgaga õlisid, mis sisaldavad ka rohkem soola. See omakorda tõstab vererõhku.

Allikas: http://svd.se

loe ja kommenteeri