Punnkõht võib varjata kõhukinnisust 09 Apr

Sinu punnkõhu põhjuseks võib olla varjatud kõhukinnisus. Isegi kui külastad iga päev WC-d ega tunne, et kõht oleks kinni. Tegemist võib olla nimelt varjatud kõhukinnisusega. Probleem tekib toidujääkide kogunemisel jämesoolde, kui see ei saa korralikult tühjendatud. Seepärast peab jämesool mahutama harjumuspärasest kuni 5 korda rohkem.

Statistika väidab, et iga kolmas eurooplane kannatab kõhukinnisuse all, sh sagedamini just naised. Üheks põhjuseks on istuv töö, mille käigus eriti palju ei liiguta. Kui istuvale tööle lisaks ka vabal ajal minimaalselt liigutakse, on probleemid vältimatud.

Kontrolli ennast:

  1. Kas seedesüsteem töötab normaalselt?
  2. Kas kõht tundub sageli hell või valus, eriti paremalt poolt?
  3. Kas tunned sooltes õhku, mis tekitab täispuhutud tunde?
  4. Kas esinevad sageli söögikrooksud ning hapukad, halva lõhnaga õhuväljalasked?
  5. Kas kõht koriseb?
  6. Kas sul on peavalu ning tunned end halvasti?
  7. Kas sul on vahel sümptomid, mis meenutavad grippi, st oled väsinud, keha on hell või värised?

Need tunded kaovad aga pärast WC-s käimist?

Probleemi lahendamine

Sageli inimesed ei tea, et neil on varjatud kõhukinnisus. Kui külastad tualetti 1-2 korda päevas, ei tekigi sellist mõtet. Seepärast on oluline märgata neid signaale, et kõht ei jääks päris kinni ning sa ei haigestuks.

Tervislikud toitumis- ja joomisharjumused on väga olulised. Kõhukinnisuse vastu aitab rohke vedelikutarbimine ning päevaselt vähemalt 30 grammi kiudainete söömine. See paneb ainevahetuse paremini tööle. Head kiudainete allikad on täisteratooted ja köögiviljad, kuid joo nende kõrvale ka palju vett, et ei tekiks kõhukinnisust.

Iga kord midagi suhu pistes aktiveerub meie jämesool. Mine WC-sse kohe, kui tunned selleks vajadust ning ära ignoreeri seda vajadust, sest see üksnes suurendab kõhukinnisust.

Allikas: http://iform.se

loe ja kommenteeri