Punnkõhtude esmaabi 06 Apr

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Oled ehk nii mõnelgi korral märganud kellelgi punnkõhtu, mille puhul ei saa kindel olla, kas tegemist on perekonna suurenemise või seedeprobleemidega. Kõhukinnisus, mis tekitab punnkõhtu, sest jämesool on täis ning võib laieneda kuni viiekordseks oma normaalsuurusest, mis on ka punnkõhuna näha, on tavaline probleem, mille all kannatab umbes iga kolmas inimene ning sageli on selleks just naised, kirjutan iform.se.

Kõhukinnisusest tekkiva punnkõhu all kannatavad sageli just nooremad, kontoris töötavad naised, kes istuvad päevad otsa laua taga ning eriti aktiivselt ei liigu. Kuna soolestik ei ole pikemaks istumiseks sobiv, tekivad soolestikus tropid, mis ei lase normaalsel seedesüsteemil toimida. Sageli ei pruugi inimene sellest ise teadlik olla, eriti kui käid regulaarselt tualetis.

Kui tunned kõhus aegajalt valu, kõht tundub gaase täis, kergesti tulevad ebameeldiva lõhnaga röhitised, kõht koriseb sageli või enesetunne on halb ning on peavalu, võid kannatada peidetud seedehäirete all. Kui kõht korralikult läbi ei käi, võib jämesooles tekkida ummistus, mille tõttu jämesool laieneb, et mahutada ära kuni 2 kilogrammi väljaheiteid, kuid inimene ise ei pruugi seedehäirest teadlik olla, sest käib sageli tualetis.

Oluline on siinjuures tervislik toitumine ning vee joomine. Vähemalt 1,5 liitrit vett päevas ning minimaalselt 30 grammi kiudaineid iga päev aitab seedeorganitel paremini toimida. Kiudaineterikkaks toiduks on täisteratooted ning aedviljad, kuid ära unusta vett joomast, et ei tekiks troppe. Oluline on ka toidukordade arv, sest mida sagedamini sööd, seda sagedamini töötab ka jämesool. Soolestiku tööle aitab kaasa ka treening. Kindlasti külasta koheselt tualetti, kui tunned selleks vajadust, sest vajaduse edasi lükkamine suurendab vaid takistust soolestikus.

Punnkõhu põhjuseks võib olla ka vähene uni. Liiga vähe tunde voodis võib põhjustada rasva ladestumist kõhule, sest keha ei saa piisavalt puhata ning ta kogub endale varu, et pingega hakkama saada. Inimene vajab vähemalt seitse tundi und ööpäevas ning kui proovid vähemaga hakkama saada, mõjutab see nii sinu seedimist kui ka tervist.

Punnkõhu põhjuseks võib olla ka allergia toidu suhtes. Tavaliseks toiduallergiaks on gluteenitalumatus, millest inimene ise ei pruugi teadlikki olla, või laktoositalumatus. Kanadas asuva Scientific Laboratory for Food Intolerance teadlased arvavad, et inimesed võivad olla tundlikud ka paljude teiste tervislike toitude vastu nagu näiteks salatid, tomatid, kartul ja jogurt. Viimased pole siiski kinnitust leidnud ning seepärast on kõige lihtsam proovida toidust välja jätta nisujahu- ja piimatooted.

Lisaks eelnimetatutele võib punnkõht olla tekkinud stressist. Kuigi elame uuel ajal, lähtub keha vahel kiviaja põhimõtetest, kus stressi korral (mis varasemalt võisid tähendada elu ja surma küsimust), saadab aju kehale signaali energia salvestamiseks, juhul kui pikalt peaks ilma toiduta hakkama saama. Seepärast koguneb rasv kõhule, sest sealt on kehal seda hiljem kergem kasutada kui puusadele kogunenud rasva. Rasva talletamisel on heaks abimeheks hormoon kortisol, mis suurendab ka meie söögiisu, et tagaksime kehale energiatagavara.

Proovi elu rahulikult võtta, toitu tervislikult ning leia aega nii korraliku une kui ka füüsilise treeningu jaoks ning Sinu kõht tänab sind selle eest.

loe ja kommenteeri