Puuviljad kaitsevad päikese eest 16 Aug

AppleEnne päikese kätte minemist päikesekreemiga määrimine on muutunud harjumuspäraseks tegevuseks, kuid nahka on võimalik päikese eest ka seestpoolt paremini kaitsta, süües puuvilju ning aedvilju regulaarselt.

Keha suurim organ on nahk ning see, mida me sööme, mõjutab väga palju selle suure organi olukorda. Viimased uuringud on näidanud, et kui süüa looduslikku värvipigmenti sisaldavaid toitaineid nagu näiteks puuvilju, aitavad neis leiduvad antioksüdandid ka nahal end päikese UV-kiirguse vastu lihtsamini kaitsta. Puu- ja juurviljades leiduv ellaghape kaitseb kollageeni ning vähendab naha põletikku, mis omakorda vähendab päikesekiirte kahjulikku mõju nahale. Lisaks lükopeen ning karotenoidid, mis samuti omavad kaitsvat mõju ning tekitavad sisemise päikesekaitsefaktori. Kui soovid oma nahka ka seestpoolt kaitsta, on soovitatav süüa puu- ja juurvilju regulaarselt ning juba mõned kuud enne päikeseperioodi algust.

Uuring näitas, et kui süüa iga päev 5 supilusikat tomatipüreed ning ca 10 grammi oliivõli kolme kuu jooksul, paraneb keha enda päikesekaitse kuni 33 protsenti.

Kui süüa liiga vähe puu- ja juurvilju, tarbida palju alkoholi, kannatada stressi käes ning päikesega liialdada, on oht, et nahk muutub liiga kuivaks ning on välistele kahjulikele mõjudele vastuvõtlikum.

Söö päevas 2-4 portsjonit puuvilja ning 3-5 portsjonit köögivilja ning võid kindel olla, et oled oma keha ka seestpoolt päikese vastu hästi kaitsnud.

http://www.sporthalsa.se/

loe ja kommenteeri