Rasvavaene dieet on tervisele ohtlik 16 Nov

Rasvavaene dieet võib vähendada täiskõhutunnet tekitava hormooni hulka organismis, suurendades nõnda haiguste riski. Üks täiskõhutunnet tekitav hormoon, neurotensiin, võib suurendada naiste seas riski diabeedi, infarkti ning rinnavähi tekkeks. Seos on leitud ka neurotensiini vaeguse ning naiste enneaegse surma vahel.

Lundi ülikoolis tehtud uuringu käigus analüüsiti umbes 4600 Malmö naise vereproove. Kõik osalejate vereproovid olid kokku kogutud pika aja jooksul ning neid uurisid omakorda teadlased, keskendudes seosele neurotensiini taseme ja eelnimetatud kolme haiguse esinemise vahel.

Vähese rasvasisaldusega dieet piirab täiskõhuhormooni tootmist, mis omakorda suurendab haiguste riski, arvavad Lundi ülikooli kliinilise teaduse professorid Olle Melander ja Marju Orho-Melander. Uuringust joonistus eriti ilmekalt välja neurotensiini vaeguse seos 2. tüübi diabeedi, rinnavähi ning südame-veresoonkonna haigustega.

Nende kolme haiguse ühiseks riskifaktoriks on rasvumine, kuid seos neurotensiiniga ei ole võimalik selgitada rasvumise või teiste tuntud riskifaktoritega.

See on esimene kord, kui on avastatud seos täiskõhutunnet tekitava hormooni ning naiste seas enamlevinud haiguste vahel. Sellelt baasilt on hea jätkata uuringuid riskide analüüsiks ning ennetavaks raviks, leiab professor Marju Orho-Melander.

Uuringu tulemus on huvitav veel sellest aspektist, et naiste südame-veresoonkonna haiguste tekkepõhjused ei ole seni veel väga selged olnud. Neurotensiini koguse põhjal on aga juba varakult võimalik prognoosida naise eluea võimalikku pikkust. Selge seose tõttu on edaspidi võimalik neurotensiini kogust mõõtes hinnata haiguste riskifaktoreid ning kasutada ennetavat ravi juba varases staadiumis. Uuringu eeliseks on veel tõik, et analüüse on võimalik teha pelgalt vereproovi põhjal

Esmalt on tarvis siiski kindlad põhjus-tagajärg seosed ära tõestada - geneetilised uuringud selles suunas on juba alanud.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri