See, mis ei tapa, teeb....õnnelikuks (1) 28 Aug

NaeratusMis ei tapa, teeb tugevaks? Ei, uus uurimus on näidanud, et mis ei tapa, teeb õnnelikumaks. Ehk tuntud vanasõna peaks vist veidi muutma. Vähemalt kui uskuda ajakirjas The Telegraph avaldatud tulemust.

Uuring näitas, et elus kogetud ebameeldivad asjad muudavad kokkuvõttes su elu õnnelikumaks. Need, kes kogesid oma elus nii meeldivaid kui ka ebameeldivaid asju, hindasid oma elu õnnelikuks, samal ajal kui inimesed, kelle elus midagi eriti ei juhtunud, ei pidanud end õnnelikuks.

Inimesed, kes pidasid end õnnelikuks, ei olnud mitte need, kellel päeva jooksul kõige rohkem õnnelikke asju juhtus, vaid need, kes kogesid nii positiivset kui ka negatiivset. Oma eluga pole rahul inimesed, kelle päevad on kõik sarnased ning nad ei tunne ei suurt ebaõnne ega ka suurt õnnestumist, rääkis Tim Harford, kes uuringuga tegeles.

Paljude arvates teevad inimese õnnelikuks raha, tervis ja õnnelik abielu. Kuid raha ei kindlusta pikaajalist õnnetunnet, näitas 70ndatel lotovõitjaid analüüsinud uurimus. Selgituseks on inimeste harjumumine uute asjadega ehk kui uus auto, suur maja, abielu on juba veidi aega olnud, ei mõjuta see enam meie õnnetunnet.

Teine USAs läbi viidud uurmus näitas, et inimeste õnnetunne ei ole 1900ndast alates sajandiga võrreldes suurenenud, kuigi sissetulekud on suurenennud. Mis näitab, et inimeste õnnetunne ei ole rahaga seotud.

Uuringud on näidanud, et pool isiksuse poolt tuntavast õnnetundest on seotud geenidega. Inimesed, kes sünnivad sotsiaalsete, aktiivsete, stabiilsete, töökate ja kohusetundlikena, on juba alguses õnnelikuks saamiseks paremini ette valmistatud. Seepärast on ka mingil hetkel inimese enda poolt määratud õnnelikkuse mõõde elu jooksul üsna ühtlane.

loe ja kommenteeri