Söögijärgne jalutuskäik on tervislik (1) 28 Jun

On teada tõde, et liikumine vähendab 2. tüübi diabeedi riski. Nüüd on selgunud, et lühike jalutuskäik pärast sööki on kõige parem viis vältimaks 2. tüübi diabeeti haigestumist ning seda just vanemate inimeste puhul.

Uuring näitas, et 15-minutiline jalutuskäik umbes pool tundi pärast sööki langetab veresuhkru taset sama palju kui 45-minutiline jalutuskäik. Veresuhkru tase tõuseb tavaliselt kuni 3 tunni jooksul pärast söögikorda. Energia põletamiseks hakkab keha tootma insuliini. 2. tüübi diabeedi puhul ei tooda keha aga piisavalt insuliini, et langetada veresuhkru taset. Liikumise abil saame ise loomulikul teel aidata organismil veresuhkru taset langetada. Liikudes aitavad lihased kehal vabaneda glükoosist ja veresuhkrust, talletades ülejäägi lihastes või maksas, et kasutada varusid hiljem energiana.
 
Jalutuskäik pärast sööki on seepärast soovitav ning lühiajaline kõndimine on tervislikum kui pikaajaline, eriti mis puudutab veresuhkru taseme langetamist enne magamaminekut. Sageli sööme suurima söögikorra just õhtul, mis võib tõsta veresuhkru taset hommikuni välja. Seetõttu on lühike jalutuskäik pärast õhtusööki kõige kasulikum.
 
Teadlaste andmetel on oluline, et just vanemad inimesed jalutaksid pärast söögikorda. Osaliselt seepärast, et insuliinitootmine muutub vanusega aeglasemaks, samas ka seepärast, et insuliinitase langeb pärastlõunal ja õhtul. Paljud vanemad inimesed on vähese liikumisega ning istuvad pärast õhtusööki kohe diivanile, mistõttu veresuhkru tase on kaua kõrge ning tõenäoliselt minnakse ka magama kõrge veresuhkru tasemega. See on kehale aga kõige kahjulikum.
 
Allikas: http://sund.nu
 
loe ja kommenteeri