Tooted, mille ebatervislikkus üllatab 24 Okt

Kas oled alati arvanud, et toitud tervislikult? Siit nimekiri toodetest, mida esitletakse tervislikena, kuid mis seda tegelikult ei ole. Seepärast mõtle hoolikalt järele, enne kui neid suhu hakkad pistma.

1. Looduslikud kommid

Käid kommiriiuli juures edasi-tagasi arvates, et maiustuste juurde lisatud kirjeldused nagu „looduslik“, „looduslikud värvained“ ja „lisatud suhkruta“ muudavad kommid tervislikuks? Tegelikult sisaldavad ka nn looduslikud kommid palju ebatervislikke aineid. Meil on harjumuseks lisada võrdusmärk suhkru ja maiustuse vahele. Kuigi pakendil on kirjas „lisatud suhkruta“ või „30% vähem suhkrut“, võib tootes siiski leiduda palju suhkrut.

Isegi kui valid poes „loodusliku“ toote, sisaldab see hulganisti kaloreid. Heaks näiteks on kuivatatud banaanid, mis ei ole pooltki nii tervislikud, kui me arvame. Enamik neist on kastetud suhkrusse või mee sisse, praetud kookosõlis ning 100 grammi kohta on rasva ca 35 grammi. Samas on kuivatatud puuviljad siiski tervislikumad kui maiustused, mis sisaldavad erinevaid suhkruid, kunstlike lõhna- ja värvaineid.

2. Sojapiim

Kas oled eelistanud ekspertide soovituste põhjal lehmapiimale sojapiima? Lehmapiima üle on viimasel ajal palju arutatud, kuid soja sisaldab palju kasvuaineid, mis mõjuvad organismile samamoodi nagu naissuguhormoon östrogeen. Seepärast võib sojapiim mõjutada hormoonide tasakaalu negatiivselt nii naistel kui meestel.

Sojapiima kasutatakse paljudes valmistoodetes. Kui oled östrogeeni osas tundlik, on soovitav vältida sojapiima joomist. Kelle sooviks on kindlasti lehmapiima vältida, see võib proovida sojapiima asemel veel näiteks mandlipiima, riisipiima ning kookospiima.

3. Speltanisu

Speltajahu on tutvustatud kui midagi väga tervislikku, kuid ta on üks nisusortidest, mis on üksnes natuke tervislikum kui tavaline nisujahu. Oluline on hoopis, kas tegemist on täisteratootega või mitte. Eelista täisterajahu - nii toitud tervislikumalt. Täisterajahu sisaldab kogu teravilja osa ehk koort, nisutera jne. Koores on palu kasulikke kiudaineid, valke ja vitamiine, nisutera sisaldab omakorda kasulikke rasvhappeid, vitamiine ja mineraale, isegi kui need moodustavad teras väga väikese osa. Nisutera sisaldab peamiselt ainult tärklist ja valku, koosnedes tavaliselt vaid nisutera sisust.

4. Puuviljajogurt

Lihtne on arvata, et puuvili ja jogurt koos moodustavad tervisliku koosluse, kuid sageli ei pea see üldse paika. Paljud puuviljajogurtid sisaldavad ohtralt suhkrut ja rasva, sh peaaegu sama suures koguses nagu karastusjoogid või ebatervislikud magustoidud. Kui eelistad hommikut alustada jogurtiga, siis vali maitsestamata variant.

5. Hommikuhelbed

Hommikusöögiks mõeldud helbed sisaldavad reklaami kohaselt palju kiudaineid. Sellest hoolimata ei saa paljusid hommikuhelbeid tervislikuks pidada, sest need sisaldavad liiga palju suhkrut.

Tervislikum on teha ise kaerahelvestest puder ja süüa seda koos piimaga hommikusöögiks. Maitsesta enda maitse järgi banaani, rosinate, datlite või mandlitega. Kui sul on rohkem aega, on heaks alternatiiviks toitev omlett köögiviljadega.

Allikas: http://iform.se

loe ja kommenteeri