Vale transrasv rikub meeleolu ja tervise 28 Apr

UURIMUS: Hispaania teadlased on avastanud seose transrasvade söömise ja depressiooniohu vahel. Hiljutine uurimus näitab, et kahjulike transrasvade liigne tarbimine võib põhjustada negatiivset meeleolu. Uurimuse tulemused avaldati võrguajakirjas Public Library of Science ONE.

Transrasvad on muundatud taimsed rasvad, mida kasutatakse näiteks kiirtoitude, kondiitritoodete, kookide ja küpsiste säilivusaja pikendamiseks. Varasemad uurimused on selgelt näidanud transrasvade seotust kõrge LDL- ehk "halva" kolesterooli tasemega, ning kindlalt tõestanud nende seost südamehaiguste ohuga.

Kanaari saartel asuva Las Palmase Gran Canaria ülikooli ennetava meditsiini dotsendi Almudena Sánchez-Villegas’ juhtimisel läbi viidud uurimus jälgis kuue aasta vältel 12 059 uurimuses osalenud hispaanlase elustiili, haiguseid ning söömisharjumusi. Uurimuse tulemused näitasid, et võrreldes inimestega, kelle menüü sisaldas transrasvu väga vähe, oli 48 protsendi võrra suurem depressiooni tekkimise oht neil, kelle kogu tarbitavast kaloraažist 0,6 protsenti pärinesid näiteks piimas, juustus või töödeldud toitudes sisalduvatest transrasvadest.

Uurimisperioodi lõpuks oli katsealustest 657-l välja arenenud depressioon. Teadlased nimetasi neid inimesi „portsjonisõltlasteks“, kuna nad tarbisid regulaarselt küllastunud  ja transrasvasid, mistõttu oli neil suurim depressiooni haigestumise oht.

Mitte läbinisti halb

Kuid samast uurimusest pärinevad ka head sõnumid. Villegas’ väitel võib oliiviõli sisaldav südametervislik dieet vähendada depressiooni tekkimise ohtu. „Neil uurimuses osalenuil, kes tarbisid päevas rohkem kui 20 grammi oliiviõli, oli 30 protsenti madalam depressiooni haigestumise oht kui neil, kes ei tarbinud oliiviõli üldse või tarbisid väga vähe,“ tõdes teadlane.

Teadaolevalt on see esimene uurimus, mis analüüsib toidurasva mõju depressioonile. Osalenud teadlased rõhutavad, et kuna suur osa Suurbritannia ja teiste Põhja-Euroopa maade elanikkonnast tarbib rohkemal või vähemal määral küllastunud ja transrasvasid, siis võib see uurimus aidata mõista, miks põevad põhjaeurooplased lõunapoolsematest tunduvalt enam masendust.

Probeem on tõsin ka Ameerikas. Teadlaste hinnangul võib transrasvade mõju ameeriklaste meeleolule isegi hullem olla, kuna ligi 2,5 protsenti ameeriklasete toidulaualt saadavatest kaloritest pärineb transrasvadest. Neist enamik pärineb nn tehistoidus. Siinkohal on oluline üle korrata, et uurimuses osalenud hispaanlased sõid peamiselt piimas ja juustus leiduvaid transrasvu.

Mis on selle loo moraal: vähendagem piimatoodete, töödeldud ning kiirtoidu tarbimist.Järgides Vahemere-tüüpi dieeti, mis on väga rikas tervislike koostisosade nagu kala, värskete puu- ja aedviljade ning oliiviõli poolest, on võimalik hoida nii energiat kui ka tervist.

Allikas: healthnews.com

loe ja kommenteeri