Ülekilod võivad põhjustada vitamiinipuudust 05 Jul

Foto: Darren Robertson / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Darren Robertson / FreeDigitalPhotos.net

Ülekaalulised inimesed kannatavad sageli D-vitamiini puuduse käes ning keha kaltsiumiringlus on häiritud. Uppsala Ülikooli teadlaste arvates ei pööra meditsiinipersonal sellele erilist tähelepanu.

108 ülekaalulise inimese hulgas viidi läbi uurimus ning kümnest seitse kannatas D-vitamiini puuduse käes. Et vältida ülekaaluliste inimeste luuhõrenemist, vajavad nad sageli teatud vitamiinilisandeid, näitab meditsiiniajakirjas Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism avaldatud uuring.

D-vitamiini puudus kestab ning võib isegi suureneda pärast ülekaalu vähendamiseks tehtud operatsiooni, millega paljud pole praegu kursis. Seepärast peaks patsientidele soovitama võtta D-vitamiini täiendavalt juurde ka pärast operatsiooni.

Hetkel on selgusetu, kuidas D-vitamiini puudus tekib, kuid teadlaste arvates on vitamiinipuuduse põhjuseks ülekaal, mitte vastupidi. Võimalik, et rasvkude seob aineid nii suures koguses, et keha ei saa kõike vajalikku omastada või on põhjus hoopis selles, et suure ülekaaluga inimesed veedavad liiga vähe aega väljas päikese käes.
Tulemus näitas ka, et uuringus osalenud patsientidel oli kilpnäärme häireid, mis omakorda reguleerib kaltsiumi hulka.

Allikas: TT.se

loe ja kommenteeri